Provansalska paradajz čorba: Okrepiće vas za tili čas
Ako vam treba nešto vas zagreje i okrepi u isti mah, tu je najukusnija provansalska paradajz čorba. Delimo sa vama najbolji recept.
Čini mi se da nismo nikad tako naglo preskočili iz letnjih u jesenje temperature. Čak i osobe koje nisu meteoropate slabije funkcionišu ovih dana. Ako se osećate umorno i fali vam energije, povedite malo više računa o ishrani. Za početak napravite ukusnu i okrepljujuću čorbicu od paradajza i to onako kako je prave u Provansi. Osnažiće vas za tili čas.
Kako se priprema okrepljujuća provansalska paradajz čorba
@samanta_kochenmitliebe #tomato #tomatosoup #suppe #soup #tomate #gesundheit #viral #fy #fyp #foryou #foryoupage #following #fürdich #like #viralvideo #essen #kochen #rezept #reis ♬ Si No Estás „Sped Up“ – iñigo quintero
Većina nas navikla je na krem čorbu od paradajza, a u Provansi je, između ostalog, često pripremaju s pirinčem. Na kraju možete da je izmiksate štapnim mikserom i dobijete krem čorbicu. Ono što provansalskoj čorbi od paradajza daje poseban šmek i činije još zdravijom jeste ljuta papričica. Upravo je ona ta koja podiže energiju jer zagreva celo telo i ubrzava cirkulaciju.
Originalni recept za provansalsku čorbu od paradajza
Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 veća glavica crnog luka
- 6-8 većih čenova belog luka
- 50-60 g pirinča
- 2-3 kašike pesto sosa
- 2-3 kašike ulja
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1/2 kašičice šećera
- 1 litar bujona od povrća
- so po ukusu
Priprema:
- Oljuštite i sitno iseckajte crni luk. Ispasirajte beli luk. Oljuštite i sitno iseckajte paradajz – uklonite semenke.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite crni luk 5-6 minuta, dok ne postane staklast.
- Dodajte biber i šećer, mešajte minut. Dodajte paradajz i beli luk i kuvajte još 5-6 minuta.
- Dodajte pirinač. Sve prelijte vrelom bujonom od povrća i posolite. Kada provri, kuvajte na umerenoj vatri oko 20 minuta.
- Sklonite supu sa šporeta, dodajte pesto sos i izmiksajte štapnim mikserom.
- Umesto pesto sosa možete dodati nekoliko grančica bosiljka.
Prijatno!