3 razloga zašto je crveno vinsko sirće bolje od običnog

by | septembar 13, 2024
crveno vinsko sirće

Crveno vinsko sirće nije samo ukusan dodatak jelima, ono ima i zdravstvene prednosti. Ovo su 3 razloga zbog kojih je ono bolje od običnog alkoholnog sirćeta

Ključni sastojak naših omiljenih preliva za salatu, pa čak i nekih drugih recepata, svakako je sirće. Ali, da li ste znali da, sa zdravstvenog aspekta, nije svejedno koji tip sirćeta koristiti? panzanela, pa čak i baštenskih trikova, crveno vinsko sirće je osnovna namirnica za mnoge od nas. I poput njegovog rođaka jabukovog sirćeta, možda ste čuli da ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Poznavaoci crvenog vinskog sirćeta hvale začin zbog njegovog pozitivnog uticaja na sve, od zdravlja srca do nege kože. Ali da li sve ove tvrdnje podržavaju lekari? Čitajte dalje da biste saznali više o tome šta stručnjaci za ishranu imaju da kažu o ulozi crvenog vinskog sirćeta u našoj ishrani.

Šta je crveno vinsko sirće?

Crno vinsko sirće se proizvodi fermentacijom crnog vina. Njegov kiseli ukus čini ga omiljenim u kuhinji, dodajući ukus marinadama, sosovima i svim vrstama recepata. Pošto se crveno vinsko sirće sastoji od sirćetne kiseline – kao i svako sirće – takođe je odličan dodatak domaćim proizvodima za čišćenje, jer je dovoljno snažno da seče kroz čvrstu prljavštinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je crveno vinsko sirće bolje od običnog?

Postoje neke zdravstvene prednosti crvenog vinskog sirćeta koje je dokazala nauka.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Istraživanja sugerišu vezu između unosa crvenog vinskog sirćeta i smanjenog nivoa glukoze u krvi. Sirćetna kiselina može pomoći u usporavanju varenja ugljenih hidrata, čineći oslobađanje glukoze u krvotok postupinijim i sporijim. To znači da konzumiranje crvenog vinskog sirćeta pre obroka bogatog ugljenim hidratima, poput činije testenine ili pečenog krompira, može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Povećava funkcionalnost srca

Veruje se da antioksidansi koji se nalaze u crvenom vinskom sirćetu – odnosno resveratrol, koji se nalazi u crvenom grožđu – pomažu u radu srca. Neke studije su pokazale da redovna konzumacija sirćeta može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, a oba su faktori rizika za srčana oboljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka

Crno vinsko sirće takođe sadrži polifenole, koji mogu pomoći u smanjenju šanse tela da razvije krvne ugruške. Međutim, potrebno je sprovesti više istraživanja da bi se u potpunosti razumela ova korelacija.

Crveno vinsko sirće nije svemoguće

I dok studije pokazuju da crveno vinsko sirće može pomoći u snižavanju šećera u krvi i promovisanju zdravlja srca, ovaj dodatak jelima definitivno nije svemogući lek kako ga neki doživljavaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne leči hronične bolesti

Jedan štetan mit o crnom vinskom sirćetu je da može da izleči rak. Iako crveno vinsko sirće sadrži antioksidante poput polifenola, za koje je u nekim studijama pokazano da smanjuju rizik od raka, tvrdnja da može da izleči rak je značajno preterivanje.

Neće detoksikovati vaše telo

Reč „detoks“ se često koristi u vezi sa crvenim vinskim sirćetom.Ljudsko telo ima svoje efikasne sisteme za detoksikaciju, pre svega jetru i bubrege, koji ne zahtevaju nikakvu pomoć dijetetskih suplemenata ili određene hrane.

Članak se nastavlja posle reklama
Pat Hastings/gettyimagesplus