7 supersastojaka za kosu koje žene u pedesetim teba da izbegavaju

by | septembar 13, 2024
supersastojci za kosu

Supersastojci za kosu, koje nalazimo u šamponima, uglavnom garantuju slajne, glatke, besprekorne vlasi. Ali, samo uglavnom. Kod žena u pedesetim oni mogu da proizvedu potpuni kontraefekat

Da biste izbegli probleme sa kosom, stručnjaci preporučuju izbegavanje određenih sastojaka u formulama šampona i balzama. Stanje kose i gubitak kose je često prirodna posledica starenja, a brojni sastojci koji se nalaze u šamponima ili balzamima mogu dodatno doprineti situaciji.

Šta se događa sa kosom u pedesetima?

Kada starimo, naše telo počinje da doživljava mnoge promene – i naša kosa nije izuzetak. Kako se naši hormoni menjaju, naša kosa počinje da raste drugačije nego što smo navikli. Prvi znak starenja kose? Suva, proređena kosa.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako starimo, kosa će polako postati suva, grublja i tanja tokom godina. Prirodni sebum koji je neophodan za zdravlje skalpa se smanjuje, što rezultira suvom, kovrdžavom kosom. U isto vremenaše telo prestaje da stvara melanocite, supstancu koja boji našu kosu. Ovo smanjenje pigmenta takođe menja strukturu naše kose, dajući joj karakterističan osećaj lomljivosti.

Superstastojci za kosu koje treba izbegavati posle 50-te

 Silikoni

Silikoni, koji se obično nalaze u šamponima, smatraju se neophodnim za pojačavanje sjaja i glatkoće kose. Međutim, ne mogu se zanemariti njihovi negativni efekti na kožu glave. Činjenica je da oni mogu sprečiti skalp da upije neophodne nutritijente. Silikoni čvrsto pokrivaju kožu i sprečavaju apsorpciju hranljivih materija. Vremenom, to može dovesti do oslabljenog korena i gubitka kose.

Parabeni

Prisustvo parabena (konzervansa) u šamponima može dovesti do mnogih problema sa kosom. To prvenstveno uključuje suvoću i iritaciju kože glave, kao i tupost i gubitak kose, pa takve komponente jednostavno treba izbegavati.

Članak se nastavlja posle reklama

Natrijum hlorid

Stručnjaci kažu da je natrijum hlorid uobičajena komponenta šampona, koja se dodaje da bi proizvod dobio neophodan viskozitet. Međutim, za one koji imaju povećan rizik od gubitka kose, a to su svakako žene posle pedesete godine, najbolje je da to izbegavaju. Natrijum hlorid može isušiti kožu glave, izazivajući crvenilo i svrab. A ova iritacija zauzvrat dovodi do oštećenja folikula dlake.

Sulfati

Upotreba oštrih proizvoda, posebno surfaktanata kao što je natrijum lauril sulfat [SLS], može pogoršati stanje tanke, slabe i retke kose. Ovaj prilično oštar deterdžent je uobičajen sastojak u šamponima i balzama. Uklanja prljavštinu i ulja, ali i uklanja prirodna ulja, ostavljajući kosu suvom, lomljivom i oštećenom. Sulfati se smatraju jednim od najštetnijih sastojaka i alergena.

Članak se nastavlja posle reklama

Alkohol

Što se tiče alkohola, to je toksičan sastojak za kosu u svim uzrastima. Međutim, često se nalazi u regeneratorima za volumen. Ovaj sastojak pomaže u kontroli težih sastojaka u proizvodu, ali nedostaci su veći od prednosti. Volumen je kratkoročna korist, dok dugoročno, alkohol suši i oštećuje kosu i kožu glave.

Mirisi

Miris je još jedan sastojak koji se nalazi u proizvodima za kosu. Mirisna komponenta često nije jedan sastojak, već kombinacija nekoliko njih u niskim koncentracijama. Naravno, sama aroma ne izaziva perut ili gubitak kose, ali može izazvati alergije i iritaciju kože glave. Uz redovnu upotrebu, situacija se primetno pogoršava. Negativne reakcije na mirise mogu uključivati prekomernu proizvodnju sebuma, što dovodi do akni na koži glave i masne peruti.

Članak se nastavlja posle reklama

Trietanolamin (TEA) i dietanolamin (DEA)

Trietanolamin (TEA) i dietanolamin (DEA) se koriste u šamponima i balzamima kako bi im dali pravu teksturu i penu. Međutim, smatra se da DEA i TEA oštećuju keratinske veze u kosi i izazivaju iritaciju, podstičući gubitak kose.

Supersastojci za kosu koji su preporučljivi u pedesetim

Biotin (vitamin B₇) je važan nutrijent koji se nalazi u jajima, brokoliju, mlečnim proizvodima i bananama. Kao deo šampona, pomaže da lokne budu guste i zdrave. Nije slučajno što biotin postoji kao dodatak ishrani za jačanje kose. Ova komponenta aktivno hrani folikule kose i sprečava njihovo slabljenje i gubitak. Pored toga, šampon na bazi biotina ublažava nelagodnost povezanu sa svrabom i iritacijom kože glave.
Nikotinska kiselina (vitamin B3 ili PP) – proširuje krvne sudove folikula, poboljšava njihovu ishranu, što dovodi do njihovog jačanja i stimulacije rasta.
Biljna ulja i ekstrakti sa antioksidativnim svojstvima. Ove komponente su izuzetno korisne za smanjenje gubitka kose, što je posebno važno kako starite. Pomažu da se odupru negativnim faktorima životne sredine i neutrališu oštećenje kože glave koje izazivaju.

Članak se nastavlja posle reklama
shurkin_son/gettyimages