Dermatolog savetuje kako sanirati oštećenje od gel manikira

by | septembar 14, 2024
Dermatolog savetuje kako sanirati oštećenje od gel manikira

U ovom članku saznaćete kako sanirati oštećenje od gel manikira i koji stvar definitivno nikada ne treba da radite kada su vaši nokti u pitanju. 

Jednom kada se počastite gel manikirom, „odvikavanje“ od njega može postati pomalo težak poduhvat. Vaši nokti izgledaju sjajno, za početak, ali postoji i mali problem skidanja gel laka i suočavanja sa noktima koji izgledaju baš dobro.

„Gel manikir može da oboji nokte tako da dobiju zatamnjenu boju“, kaže dermatolog dr Brendan Camp. „Višestruki gel manikir takođe može isušiti nokatnu ploču, čineći je krtom i lomljivom.“ Dobra vest je da se nokti mogu oporaviti od gel laka, a u nastavku ćete saznati i kako.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako sanirati oštećenje od gel manikira: Korak po korak

Korak 1: Nežno uklonite postojeći gel lak

Greška broj jedan kada želite da se odviknete od gel laka je da ga ne uklonite kako treba. Ako ne koristite prava sredstav i alat možete jako oštetiti nokte. „Kada skinete gel ili ga sastružete, zapravo uklanjate slojeve nokta, što ih može ostaviti tankim, krhkim i sklonijim lomljenju“, upozorava dermatolog.

Pokušajte da potopite nokte u toplu vodu sa sapunom 10 do 15 minuta da biste omekšali gel, zatim nanesite sredstvo za uklanjanje gela i umotajte nokte folijom i pamukom još 10 minuta. Nežno podignite i odgurnite gel pomoću potiskača za zanoktice. (Manikirka će to inače učiniti brzo i bezbedno.)

Korak 2: Po nekoliko puta dnevno nanesite hranljuv kremu ili ulje na nokte

Ovaj korak žene često preskaču, ali dr Camp kaže da je to jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da oživite lomljive nokte nakon gel manikira. Obratite pažnju na sleeće sastojke: ši puter, slatki badem, suncokretovo ulje

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 3: Nanesite završni sloj za jačanje

Dermatolog predlaže da u svoju rutinu uvrstite sredstvo za jačanje koje će vam pomoći da oživite lomljive nokte. U pitanju su proizvodi koji sadrže keratin ili biotin, jer pomažu u obnovi i zaštiti noktiju dok rastu.

Korak 4: Vežbajte strpljenje

Verovatno ćete početi da primećujete poboljšanje zdravlja noktiju u roku od mesec ili dva nakon gore navedenih saveta, ali imajte na umu da može potrajati oko tri do šest meseci da vaši nokti u potpunosti izrastu.

Članak se nastavlja posle reklama
nicexray/gettyimages.co.uk