Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake

by | septembar 17, 2024
Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake

Danas pravimo nešto jako ukusno, što nas odmah vraća u detnjstvo i bakinu kuhinju, a to je slatko od dunja sa orasima. 

Ništa jednostavnije nego napraviti slatko od dunja. Sve što vam treba su: dunje, šećer, voda i orasi. I cele jeseni i zime ćete imati vrhunsku poslasticu nadohvat ruke.

Kako se priprema starinsko slatko od dunja sa orasima

@sofrashqiptare #Recel nga #Ftoi me #arra #reçel #quince #jam #recipe #youtube #sofrashqiptare #sofra ♬ suono originale – Muzik Shqiptare

Članak se nastavlja posle reklama
 Starinski recept za slatko od dunja sa orasima

Sastojci:

  • 1,5 kg dunja
  • 1, 3 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 300 g očišćenih oraha

Priprema:

  1. Dunje dobro operite i oljuštite. Presecite na četvrtine, odstranite peteljke i središnji deo sa semenkama, i isecite na komadiće. Kako sečete, tako komadiće odmah ubacite u činiju napunjenu hladnom vodom da ne bi potamneli.
  2. Sipati u šerpu vodu i šećer i zagrevati do ključanja. Ostaviti da vri desetak minuta. Zatim ocediti dunje i sipati u vreo sirup. Kuvati sve dok dunje malo ne omekšaju (ali nikako ne treba da se raskuvaju).
  3. Znaćete da je slatko skuvano kad kašičicu sirupa sipate na tanjirić i pustite da se ohladi. Prevucite kašičicu po sredini i ako se vidi jasna linija, onda je slatko gotovo.
  4. Pred kraj kuvanja dodati jezgra oraha. Skloniti sa ringle. Sipati slatko u potpuno osušene sterilisane tegle, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako.

Kako se pravilno sterilišu tegle

Prilikom sterilizacije, tegle se zagrevaju na 100 stepeni. Ova metoda ubija većinu bakterija i klica koje se ne uklanjaju vodom iz slavine i deterdžentom. Nemoguće je ukloniti sve mikroorganizme i bakterije samo temeljnim pranjem posuđa. Ako čak i mali broj mikroorganizama ostane u prostoru bez vazduha (u zatvorenim teglama), oni će početi da se razmnožavaju i na kraju će se zimnica pokvariti.

Članak se nastavlja posle reklama

Stavite oprane i osušene posude u hladnu rernu i potom je zagrejte na 100-110 stepeni . Kada rerna dostigne temperaturu, ostavite tegle da se sterilišu 15-20 minuta. Nakon toga izvadite tegle čistim i suvim peškirom i stavite ih na krpu.

Dragana Popovic/gettyimages.co.uk