Teško je poverovati: Moguće je spavati predugo i to može da vas košta zdravlja

by | septembar 17, 2024
preterano spavanje

Verovale ili ne: preterano spavanje postoji. To je medicinsko stanje koje može da izazove određene zdravstvene probleme. Koliko sna je previše?

Mnogi ljudi se bore sa nedostatkom sna. Gotovo im je nemoguće da se naspavaju tokom cele nedelje zbog stresa, nesanice, preterane stimulacije i još mnogo toga. Često su iscrpljeni, umorni, imaju manje energije i volje, a teško im je da ostanu budni i aktivni tokom dana.

Ja sam samo jedna od njih i prosto mi je bilo neverovatno kada sam otkrila da predugo spavanje može da bude pogubno po zdravlje. Zar to uopšte postoji?

Članak se nastavlja posle reklama

Da li zaista postoji preterano spavanje?

Iakose mnogi od nas nadaju danu kada će se napokon naspavati, predugo spavanje itekako ostavlja posledice na vaše zdravlje.
Ali, prvo, šta se tačno kvalifikuje kao preterano spavanje? Pa, to je poremećaj sna na koji može da se posumnja ako osoba svakoga dana spava najmanje 9 do 10 sati a i dalje se oseća umorno. Prekomerno spavanje, takođe poznato kao „dugo spavanje“, alternativno se definiše kao redovno spavanje preko 10 sati dnevno.

Kako znati da li predugo spavate?

Preterano spavanje može se digoditi povremeno, naprimer nakon naporne nedelje ili događaja ili zbohg uzimanja određenih lekova. Ono nije opasno, niti ostavlja posledice po vas. To je normalna reakcija organizma koji pokušava da se oporavi.
Ali, prekomerno spavanje takođe može biti hronično stanje. Ono može biti simptom drugog postojećeg zdravstvenog problema, poput apneje u snu, sindroma odložene faze spavanja ili hipersomnije. Određene dijagnoze poput narkolepsije, hroničnog bola i traumatske povrede mozga ili depresije, takođe mogu dovesti do prekomernog sna.
Iako za neke preterano spavanje može zvučati kao najlepši san, preterano spavanje može izazvati određene zdravstvene probleme.

Kako preterano spavanje utiče na zdravlje?

Ako preterano spavate tokom dužeg perioda, onda to može izazvati  značajne zdravstvene probleme. Pre svega, budićete se umorni, jer ste poremetili obrazac spavanja i vaše telo to ne može da isprati. Neki mogu doživeti anksioznost, umor, iritaciju, uznemirenost, probleme sa pamćenjem. Pored toga, pošto naši cirkadijalni ritmovi takođe utiču na znake gladi, oni koji spavaju mogu prijaviti ili povećan ili smanjen apetit, što može uticati na telesnu težinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, hronično prekomerno spavanje može imati neke dodatne, zabrinjavajuće zdravstvene implikacije. Prema kliničkom pregledu iz 2018. od preko pet miliona učesnika iz preko 130 prospektivnih kohortnih studija objavljenih u Sleep Medicine Reviews, dug san je bio značajno povezan sa dijabetesom, srčanim oboljenjima, moždanim udarom, gojaznošću i povećanim rizikom od smrtnosti.

Kako prestati sa prekomernim spavanjem?

Ako mislite da se uklapate u kategoriju osoba koje puno spavaju, postoje koraci koje možete preduzeti. Pre svega, to podrazumeva rano ustajanje i mnogo obaveza predviđenih ujutro, a koje ne možete izbeći.  Izbegavanje plave svetlosti i hranljivih materija koje ometaju san kao što su kofein, alkohol, dodatni šećer i diuretici pre spavanja takođe može podstaći mirniji san, smanjujući šansu da prekid sna dovede do loših navika spavanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanja su takođe pokazala da kognitivna bihejvioralna terapija može biti podrška u ublažavanju simptoma prekomernog spavanja, posebno ako su povezani sa stanjima poput depresije. Određeni lekovi takođe mogu pomoći u rešavanju prekomernog spavanja.

Liudmila Chernetska/gettyimages