4 razloga zašto muškarac predlaže da ostanete prijatelji nakon raskida

by | septembar 17, 2024
4 razloga zašto muškarac predlaže da ostanete prijatelji nakon raskida

Partner kaže da „ovako više ne ide“ i želi da raskinete, ali da ostanete u prijateljskim odnosima. Zašto hoće da ostanete prijatelji nakon raskida?

Raskinuli ste i za očekivati je da prekinete svaki kontakt. Ali muškarac nije spreman da vas potpuno pusti, jer ste mu „draga osoba“, „nekada ste bili jako bliski… I „zašto ne pokušate da ostanete prijatelji?“ Kako odgovoriti na tako primamljivu ponudu? I šta on zaista postiže ovim?

Zašto biši traži da ostanete prijatelji nakon raskida

Prvi razlog: Strah da uđe u fazu „malodušnosti“

Verujte mi, ako je nama, ženama, sa fleksibilnom i samoisceljujućom psihom teško da započnemo fazu strašne tuge, šta onda reći o muškarcima koji nerado pribegavaju promenama.

Članak se nastavlja posle reklama

Kaže: „Ostanimo prijatelji“, čujemo: „Bojim se da se suočim sa sobom i svojom ranjivošću“. Takva svest podrazumeva rad na izgradnji nove realnosti, gde nema mesta iluzijama i odbrani, a ovo je, pak, priča koja troši energiju.

Drugi razlog: Potreba da se hrani vašom energijom

Muškarac dobija energiju ne samo tokom intimnosti, već i iz komunikacije. Ako ostanete „prijatelji“, dodajući tome flertovanje, onda poklanjate svoj resurs, a da ne dobijate ništa zauzvrat. Možda osećaj umora i blage neuroze, kao i unutrašnji sukob koji proizilazi iz osećaja tela koje doživljava privlačnost i mozga koji pokušava da objasni instinktima nešto poput „ne razumeš, ovo je drugačije.”

Koliko god žena pokušavala da prevari sebe, tvrdeći da ima „sve pod kontrolom“, a da je i ona u plusu, od takvog scenarija koristi samo muškarac, jer je emocionalna struktura žene mnogo ranjivija u smislu naklonost i poverenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Treći razlog: Vi ste njegov „spasitelj“, zato neće da vas pusti

Ako ste partnera pomagali finansijski, živeo je u vašem stanu, bisli ste mu rame za plakanje na koje je uvek mogao da računa, nije ni čudo što želi da ostanete prijatelji nakon raskida. Muškarac verovatno oseća vaš manjak samopouzdanja i ne oseća nikakvu privlačnost prema vama, ali to ne znači da neće iskoristiti sve što može.

Četvrti razlog: Želi da zadrži moć nad vama

Samo pustiti ženu da ode znači priznati da može da živi samostalno i, što je najgore, da živi srećno. Za neke tipove ličnosti, to je prosto nepodnošljivo saznanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Možda vam se javi misao „nije tako loš, jer je spreman da uvek bude tu, čak i nakon raskida.” Naravno da nije loš. On samo želi da zadrži sposobnost da se pojavi na belom konju i dokaže svoju vrednost kada se ukaže prilika. Ovde nema govora o vama i vašem dobru, samo o potrebama ega, ništa lično.

Jednostavno je: ako muškarac to želi, izabraće vas. Ali ako ne, onda je svaka interakcija sa njim pokušaj da se nahrani narušeno samopoštovanje i igra u kojoj vaša energija i vreme hrane tuđi ego.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavanje perioda tuge i suočavanja sa činjenicom da niste izabrani vodiće vas ukrug i svaki put će vas uranjati u ovo stanje novom snagom, sve dok to ne dovede do alarmantnih signala, to jest narušavanja ne samo mentalnog, već i fizičkog zdravlja. Pazite na sebe. Budite voljeni i budite prijatelji prvenstveno sami sa sobom.

simonapilolla/gettyimages.co.uk