Da li je opasna masaža lica ledom

by | septembar 24, 2024
Da li je opasna masaža lica ledom

Masaža lica ledom jedna je od popularnijih tehnika koji koriste žene širom sveta. A da li je bezbedna i ko ne sme da je koristi? 

Verovatno ste i vi čuli da ako svaki dan izmasirate lice kockicom leda, možete videti velike promene u roku od mesec dana. Koža će se zategnuti, otok će nestati, a lice će u celini postati svežije. Da li je zaista moguće postići takav efekat i da li ova metoda ima neke neželjene efekte.

Masaža lica ledom: Kako, kada i zašto

Svako od nas ima svoj tip kože. Ukupno postoje 4 vrste: suva, osetljiva, masna i normalna. Oni sa normalnim tipom kože ne bi trebalo da se plaše da izmasiraju lice kockicom leda.  Takva koža je zdrava: nema crvenila, akni, bora, proširenih krvnih sudova, pa će postupak doneti mnogo koristi, naime, istreniraće krvne sudove i preventivno deluje protiv starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravu kožu treba izmasirati (samo blago preći par puta) ledom nakon umivanja, ako nema alergijskih reakcija, korisno je dodati bilje (kamilica, neven, menta, krastavac). To možete uraditi što ćete skuvati čaj od navedenih biljaka (ili iscediti sok od krastavca) i zalediti. A da biste postigli najbolji efekat, preporučuje se naizmenično umivanje toplom vodom i masaža ledom na kraju.

Koje su kontraindikacije za masiranje kože ledom?

  • Akne (bubuljice) i drugi upalni procesi nakoži. Led će izazvati grčeve, što će povećati upalu i proširiti bakterije koje izazivaju akne na zdravu kožu.
  • Kuperoza. Koža sa rozaceom se smatra osetljivom, a izlaganje niskim temperaturama samo će pogoršati proces.
  • Povećana suvoća. Veoma suva koža će postati podložnija bilo kakvom uticaju, pa će korišćenje leda izazvati pukotine i rano pojavljivanje bora.
  • Opekotine od sunca. Upaljenu kožu koja je bila izložena visokim temperaturama ne treba masirati ledom.
  • Herpes i zarazne bolesti, čiji se tok može pogoršati.

Koje procedure mogu zameniti upotrebu leda?

Kriomasaža je postupak u kome se koža izlaže hladnom vazduhu ili tečnom azotu. Usled izlaganja ultraniskim temperaturama stimuliše se deoba ćelija, poboljšava se snabdevanje krvlju, reguliše funkcionisanje lojnih žlezda, smanjuju se ili potpuno nestaju zapaljenske lezije na koži.

Darsonvalizacija je terapeutski efekat naizmenične struje na ljudsko telo. Zahvaljujući ovoj metodi, poboljšava se cirkulacija krvi, aktiviraju se biohemijski metabolički procesi u koži i ispod nje, snižava se prag osetljivosti receptora bola na spoljašnje iritacije, poboljšava se ishrana tkiva i snabdevanje kiseonikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Mezoterapija i biorevitalizacija su tehnike injektiranja pomoću specijalnih koktela na bazi peptida ili hijaluronske kiseline da koži daju elastičnost i blistavost.

ValuaVitaly/gettyimages.co.uk