7 stvari koje vam stopala mogu reći o vašem zdravlju

by | septembar 26, 2024
7 stvari koje vam stopala mogu reći o vašem zdravlju

Ako želite da znate u kakvom vam je stanju organizam, pogledajte svoja stopala. šta stopala otkrivaju o vašem zdravlju.

Stopala su temelj našeg tela i sačinjena su od po 26 kostiju, što znači da četvrtina od ukupnog broja kostiju nalazi se u stopalima. Ovaj složeni i sofisticirani deo tela obavlja ogromnu količinu posla.

Dobro zdravlje počinje od temelja. Vaša stopala vam mogu reći mnogo o osnovnim zdravstvenim stanjima pre nego što se pojave bilo gde drugde. Od osećaja peckanja i utrnulosti, do bolova u zglobovima ili čireva, vaša stopala će vam pokazati simptome na koje treba da obratite pažnju pre nego što postanu ozbiljniji problem.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta stopala otkrivaju o vašem zdravlju

1. Rana na stopalu kojoj je potrebno dugo da zaraste

Ako imate ranu na stopalu koja nikako da zaraste, to može biti znak povećanog rizika od razvoja dijabetesa. Dijabetes može dovesti do promena u cirkulaciji i odložiti prirodni proces zarastanja posekotina i čireva, čime se povećava rizik od infekcije i ulceracija.

Dijabetes takođe može dovesti do promena na nervima i osećaja u stopalima, to jest do periferne neuropatije. Oštećenje nerva može uticati na to kako osećate pritisak ili bol i može dovesti do utrnulosti prstiju ili stopala.

2. Hladna stopala

Periferna arterijska bolest ili loša cirkulacija znači da je krvi potrebno duže da stigne do određenih delova tela kao što su noge i stopala. To može biti posledica suženje arterija i može biti znak zagušenja krvi u drugim delovima tela, kao što je srce. Ako su vam stopala ili potkolenice uvek hladne i imate poteškoća da ih zagrejete, bilo bi dobro da se obratite lekaru.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Zadebljali, kvrgavi ili žuti nokti na nogama

Ako vam je neki nokat na nogama postao debeo, žut ili kvrgav, možda imate gljivičnu infekciju. Gljivične infekcije najčešće se javljaju na noktima na nogama. Toplo i vlažno okruženje je idealno za razvoj i širenje gljivica, a gljivice narušavaju rast noktiju utičući na nokatnu ploču.

4. Bol u palcu

Ako imate iznenadni početak jakog bola u nožnom palcu, ovo može biti giht. Giht je vrsta inflamatornog artritisa, uzrokovanog nagomilavanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Može uticati na šake, laktove, kolena i zglobove, ali najčešće pogađa stopala, posebno veliki prst.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Utrnulost i peckanje u stopalima

Ako imate upornu utrnulost i peckanje u oba stopala, to može biti znak periferne neuropatije koja je oštećenje nerava. Ovo utiče na to kako osećate pritisak ili bol i može dovesti do utrnulosti prstiju ili stopala.

Ostali simptomi periferne neuropatije uključuju: hladna stopala, oštar, probadajući bol, peckanje, stezanje u nogama, povećanu osetljivost, gubitak ravnoteže i koordinacije i promene boje kože i suvoću kože.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Ukočeni zglobovi

Ako imate bolove u zglobovima prstiju, gležnjevima ili stopalima, to može biti znak reumatoidnog artritisa koji često počinje u manjim zglobovima šaka i stopala. Ako zglobovi uporno bole ili oteknu, obratite se svom lekaru radi pravilne dijagnoze.

7. Nokti na nogama plavo-ljubičaste boje

Ako su vaši nokti na nogama plave ili ljubičaste boje, to može biti znak PAD (periferna arterijska bolest). PAD je u suštini loša cirkulacija koja ako se ne leči može dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama
Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk