Svi načini na koje promena frizure posle raskida čuva naše mentalno zdravlje

by | septembar 27, 2024
promena frizure posle raskida

Deluje kao nevina stvar, ali promena frizure posle raskida je ozbiljan psihološki mehanizam. Kada izgubimo kontrolu tokom krize, ponekad tražimo spoljne načine da sačuvamo svoju autonomiju.

Znate li onaj ključni trenutak u filmovima kada, posle teškog raskida, glavna junakinja odseca svoju kosu? Ne, Emili u Parizu nije ni prva, ni jedina koja je to uradila. Čak, ako ste u određenim godinama, velika je verovatnoća da ste bar jednom posle bolnog raskida pošle direktno kod svog frizera, kao da on krije lek za slomljeno srce i uništene nade.

Što je najbolje, sa novom frizurom ste se zaista bolje osećale. Činjenica, raskid je i dalje boleo, a život vam je i dalje bio u haosu, ali… Sve se nekako činilo lakšim. Kakav se to psihološki mehanizam krije u promeni frizure posle raskida?

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto nas traume teraju na šišanje?

Zašto se okrećemo našim frizerima čim život postane malo haotičan? Prema kliničkom psihologu dr Džejmiju Zakermanu, iznenadna ili značajna promena kose tokom prelaznog perioda i životu deluje kao „neka vrsta ponovnog rođenja“.

„Naša kosa je deo našeg identiteta. To je jedan od samo nekoliko spoljnih aspekata kojima prikazujemo svoj stil, ličnost i identitet“, počeo je dr Zakerman.

Zato, napominje on, ne treba da nas čudi što u trenucima krize rešimo da promene pokrenemo od onoga nad čime i dalje imamo punu kontrolu: svoga izgleda.

Članak se nastavlja posle reklama

Promena frizure posle raskida i njen psihološki mehanizam

Promena frizure može signalizirati četiri moguća emocionalna odgovora; gubitak kontrole, mehanizam izbegavanja, želja za ponovnim pronalaskom ili žudnja za povećanjem samopouzdanja. Mi smo bića koja vole predvidljive situacije. Zato, kada izgubimo kontrolu tokom krize, ponekad tražimo spoljne načine da povratimo tu kontrolu. Neko utone u utehu čokoladom, neko se leči šopingom, neko menja frizuru.

„Kosa je nešto što je pod našom direktnom kontrolom; nešto čemu imamo direktan pristup, nešto što rezultira relativno trenutnim ishodom. Ako pokušavamo da izbegnemo nekoga ili nešto što nam izaziva anksioznost, spontano šišanje ili farbanje kose pokazuje se kao „trenutna distrakcija“ – objašnjava dr Zakerman.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je promena frizure posle raskida loša odluka?

Nisu sve stilske odluke ukorenjene  u negativnim emocijama. Naravno, u tome ima nezadovoljstva životom i sopstvenim odlukama, ali suština je pozitivna: želja da se krene ponovo, iz početka.

Ako vas promena frizure ne povređuje, ne šteti vama ili bilo kome drugom, u njoj nema ničeg negativnog. Naprotiv, ona može biti izvor radosti i zadovoljstva u inače bolnom periodu. Zato, samo napred. Frizer vas čeka!

Članak se nastavlja posle reklama
ivan-balvan/gettyimagesplus