Da li folna kiselina zaista podstiče rast kose?

by | septembar 27, 2024
folna kiselina za rast kose

Da li folna kiselina podstiče rast kose? Stručnjaci odmeravaju dosadašnja saznanja

Ako postoji neka svetla tačka u trudnoći, koja bi se zaista mogla pripisati tom čuvenom trudničkom sjaju, onda je to gusta i bujna kosa. Rast kose je jedna od retkih prednosti trudnoće, a stručnjaci to pripisuju folnoj kiselini, sintetičkom obliku vitamina B9. Pa, zašto onda svi ne koristimo folnu kiselinu da bismo imali fenomenalnu kosu?

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je sintetička verzija folata koji je, u suštini, vitamin B. Ovaj vitamin se može naći u suplementima i multivitaminima i prirodno se nalazi u određenim namirnicama kao što su tamno lisnato povrće i mahunarke. Neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i za rast novih ćelija, uključujući rast kose i noktiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li folna kiselina zaista stimuliše rast kose?

Uloga folne kiseline u našim telima je izuzetno važna. Kada dobijemo preporučenu dnevnu dozu od 400 mcg, folna kiselina bi mogla da ima čudesne rezultate:

Potpomaže rast kose
Sprečava preuranjeno sedenje
Sprečava gubitak kose
Zgušnjava kosu
Dodaje sjaj kosi

Ko može da koristi folnu kiselinu i koja je optimalna doza?

Svako ko ima nizak nivo vitamina B, može da koristi ovaj suplement. Preporučeni dnevni unos folne kiseline jepribližno 400 mikrograma dnevno. Ako već imate dovoljno folne kiseline u krvi, nemojte uzimati suplemente. Ne samo da povećana doza neće uticati na vašu kosu, nego može i da vam ugrozi zdravlje.  Megadoza može dovesti do glavobolje, osipa, mučnine, kožnih reakcija i drugih simptoma. Zato se uvek konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate oralne suplemente.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se koristiti folna kiselina za rast kose?

Ako ste počeli prerano da sedite, nije loša ideja da razmislite o uzimanju suplemenata folne kiseline, ali samo ako lekar potvrdi da imate manjak ovog vitamina u organizmu. Ipak, važno je da folate uzimate u svim oblicima i da ne zanemarite ishranu. Brokoli, tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke i jaja su odličan način da povećate nivo folata u organizmu.

Kako povećati unos folne kiseline?

Uzmite suplemente: Folna kiselina se obično nalazi u multivitaminima rastvorljivim u vodi. Vaša dnevna doza folata se takođe može naći u vitaminima B-kompleksa, prenatalnim vitaminima i drugim multivitaminima.
Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: Folna kiselina se može naći  u zelenom lisnatom povrću kao što je spanać, kao i pasulj, grašak i brokoli
Održavajte nivoe stresa niskim da biste održali zadovoljavajuć nivo folne kiseline u organizmu: Stres može oslabiti naš imuni sistem i našu kosu. To je poznati uzrok stanjivanja i gubitka kose i lako može postati prirodan rezultat ne dobijanja svih hranljivih materija koje su vam potrebne, uključujući folat.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaključak:  Da li vredi uzimati suplemente vitamina B6 za rast kose?

Folna kiselina – poznata i kao folat – je sintetički oblik vitamina B9. Nivoi folata se povećavaju u telu tokom trudnoće kako bi pomogli u razvoju neuralne cevi fetusa, ali takođe mogu da imaju koristi za kosu. Vitamin, koji se može naći u tamnom, lisnatom zelenilu i suplementima, povezan je sa brojnim prednostima kose kao što su povećan volumen, rast, sjaj i prevencija sijedenja i stanjivanja. Međutim, uzimanje suplemenata neće vam obezbediti sjajnu kosu. Previsoki nivoi folata mogu dovesti do neželjenih efekata kao što su glavobolja, osip, mučnina i kožne reakcije. Konsultujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih vitamina ili suplemenata, jer oni mogu ponuditi personalizovane savete prilagođene potrebama vašeg tela i istoriji bolesti.

Viorel Kurnosov/gettyimagesplus