Krem čorba od bundeve: Neverovatno bogatstvo gvožđa i vitamina

by | septembar 30, 2024
krem čorba od bundeve recept

Krem čorba od bundeve je pravo jesenje, ukusno i jeftino jelo, bogato gvožđem i vitaminima

Bundeva je zdrav jeseni plod, izuzetnog ukusa. Pored omiljene bundevare i pečene bundeve, jedan od najukusnijih recepata je upravo krem čorba.

Da li je bundeva zdrava?

Da, bundeva je izuzetno zdrava! Beta karoten u bundevi je snažan antioksidans koji jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Bundeva obiluje vitaminima C, B1, B2, B3, B6, uz A, a i folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim ljudima. Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje.

Krem čorba od bundeve

Sastojci:
250 g bundeve,
3 šargarepe,
1 veći krompir,
oko 750 ml bujona (ili možete koristiti vodu uz dodatak kocke za supu),
nekoliko kašika ulja,
pavlaka,
pola manje glavice crnog luka,
so i biber po ukusu.

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1.Bundevu, šargarepu, krompir i luk oprati, oljuštiti i iseckati.
2. Propržiti luk na malo ulja u dubljoj šerpi, pa dodati bundevu, krompir i šargarepu. Kada povrće blago omekša, prelijte supom i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom smanjiti vatru i kuvati dok povrće potpuno ne omekša.
3. Na kraju, izvadite povrće, ispasirajte ga, a potom vratite da ponovo provri u supi. Pavlaku možete dodati da se prokuva sa čorbicom, ili dodaje po kašiku u tanjir prilikom serviranja.
Prijatno!

Anna Pustinykova/gettyimages