Učiniće vas još nižim: Kaputi koji nisu za niske dame

by | septembar 30, 2024
Učiniće vas još nižim: Kaputi koji nisu za niske dame

Ako ste nižeg rasta, neka odeća vas može ičiniti još nižim, a to važi i za kapute. A koji su to kaputi koji nisu za niske dame?

Želja da izgledamo dobro, osećamo se samopouzdano i udobno u onome što nosimo je svojstvena svima. Međutim, svako od nas ima figuru koja diktira svoja pravila i „uči“ nas kako da se oblačimo tako da postignemo željeni efekat. Najteže je izabrati kaput. Neprikladna veličina, zastareli stil, model koji ne odgovara vašoj figuri – i cela slika se pokvari za tren.

Uprkos njegovoj svestranosti, ne bi trebalo odmah da kupite moderan kaput, posebno ako niste visoki. Jedno od glavnih pitanja sa kojima se niže dame suočavaju je kako vizuelno idužiti figuru? Zato smo u nastavku izdvojili modele kaputa koje treba izbegavati ako ne želite da izgledate niži nego što jeste.

Članak se nastavlja posle reklama

Kaputi koji nisu za niske dame i čime ih zameniti

1. Kaput do poda

Maksi kaput je preuzeo modne piste, međutim, ne preporučujemo slepo praćenje trenda. Optimalna dužina za niske žene je do sredine butina, ili malo iznad ili ispod kolena. Možete eksperimentisati sa midi kaputom, ali u ovom slučaju sastavite jednobojni autfit koji će vizuelno izdužiti figuru.

Čime ga zameniti

Odaberite kaput koji planirate da nosite, uskladite ga sa pantalonama, suknjom ili farmerkama i upotpunite elegantan autfit gležnjačama sa potpeticom ili jednostavnim patikama,  i odgovarajućom torbom.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Oversize kaput

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ba&sh (@bashparis)

Bezoblična silueta, labavi rukavi i dodatni volumen na vrhu neće vam pomoći da održite (ili vizuelno povećate) svoju visinu, čak i ako je ovaj kroj u modi. Oversize kapu će vizuelno  proširiti figuru i učiniti vas nižim.

Članak se nastavlja posle reklama
Čime ga zameniti

Kao alternativu, odaberite jaknu-kaput od gustog materijala koji će zadržati svoj oblik. Dodatne vertikalne linije će vam pomoći da vizuelno prilagodite visinu i izdužite siluetu. Ovaj model se najbolje koristi u poslovnom i službenom stilu. Uparite ga sa pantalonama, belom košuljom i štiklama.

3. Kaput sa upadljivim dekorom

Članak se nastavlja posle reklama

Obimne naramenice, preširoki i skraćeni reveri, džepovi zakrpe – ovi elementi nisu poželjni ako želite da izgledate viši. U gornjoj odeći preporučujemo da isključite sve što vizuelno proširuje figuru i stvara dodatni volumen. Takođe izbegavajte kapute sa spuštenim ili kosim ramenima.

Čime ga zameniti

Izaberite kaput sa dugim i ne baš širokim reverima i džepovima sa šavovima. Neka trake na ramenima budu male i uredne, da ne prelaze liniju ramena.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Flare kaput

Kaput koji je veoma raširen na dnu, takođe treba da bude isključen iz vaše garderobe. Zbog velikog broja nabora u donjem delu i preterano postavljene siluete u gornjem delu, ravnoteža proporcija je narušena, pa figura postaje glomazna.

Čime ga zameniti

Kaput ravnog kroja sa jednobojnim kaišem. Ovaj model je dobar jer se može kombinovati sa skoro svim.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Kaput sa krupnim printom

Kaput sa velikim printom ne samo da će vizuelno proširiti vašu figuru, već će, u nekim slučajevima, dodati godine. Teško ga je kombinovati sa drugom odećom i aksesoarima.

Čime ga zameniti

Zapamtite pravilo: što je kaput jednostavniji, to ćete izgledati otmenije. Dajte prednost običnoj verziji bez ikakvih uzoraka osim uske vertikalne trake. Kaput može biti neutralnih ili svetlih nijansi: od crvene do plave.

Članak se nastavlja posle reklama
Batkova Elena/shutterstock.com