Kako stalni stres utiče na kožu lica

by | oktobar 2, 2024
Kako stalni stres utiče na kožu lica

Mnogi tvrde da konstantno povišen nivo kortizola, hormona stresa, kvari lepotu. Kako stalni stres utiče na kožu saznaćete u ovom članku. 

Zahvaljujući blogerima i društvenim mrežama, svako malo se pojavljuju novi termini u industriji lepote. Tako se pojavio i termin „kortizolsko lice“. Da li stres zaista toliko loše utiče na kožu i lepotu lica, saznaćete u nastavku.

Kako stalni stres utiče na kožu: Šta je to „kortizolsko lice“?

Kortizolsko lice naziv je za stanja koja se mogu manifestovati u predelu lica kada su nivoi hormona nadbubrežne žlezde, posebno kortizola, povišeni. I treba naglasiti da to nije medicinski termin. U specijalizovanoj literaturi ovo stanje se naziva hiperkortizolizam (Kušingov sindrom), koji se ogleda u pojavljivanju mesečevog, punog lica i centralnog tipa gojaznosti, kada je problem koncentrisan u predelu torza.

Članak se nastavlja posle reklama

Nivo kortizola se može povećati kod svake zdrave osobe, jer je hormon stresa i priprema telo za bol. Blago povećanje karakteriše anksioznost, a ako je norma u velikoj meri prekoračena, onda osoba doživljava strah.

Potreba za korekcijom ovog hormona zavisi od više faktora: njegovog nivoa, trajanja, odnosno koliko dugo je kortizol bio iznad normale i da li je bilo stresnih situacija ili okolnosti koje bi mogle da dovedu do njegovog povećanja. I tek nakon toga može se proceniti da le je neophodna medikamentozna terapija ili je u pitanju privremeni disbalans. Istovremeno, važno je pravilno meriti nivo kortizola.

Kliničke manifestacije u predelu lica kod pacijenata sa hiperkortizolizmom povezane su sa poremećenim metabolizmom ugljenih hidrata i masti. Kao i sa nivoom dihidrotestosterona, koji je takođe direktno povezan sa povećanjem kortizola. To se ogleda u smanjenju elastičnosti kože, otoku, kao i povećanju potkožnog masnog tkiva u torzu, licu i posebno na duploj bradi (podbradak). Visok nivo dihidrotestosterona se izražava u obliku eritema (crvenilo) i papulopustularnih osipa tipa akni.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako rešiti problem?

Ako osoba ima značajno povećanje nivoa kortizola koji postoji dugo vremena, onda je neophodna konsultacija sa endokrinologom. I pored toga, sistemska korekcija ove patologije, koja takođe pomaže u smanjenju negativnih kliničkih manifestacija na licu.

Što se tiče kozmetičke korekcije hiperkortizolizma, to zavisi od kliničkih manifestacija i stepena njihove težine. U tom slučaju koriste se procedure koje smanjuju otok, zbijaju masne pakete i uklanjaju potkožno masno tkivo. Osim toga, koristi se i terapija koja poboljšava mikrocirkulaciju i limfnu drenažu u predelu lica, i koja olakšava upale.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako sami smanjiti nivo kortizola?

Kortizol nije samo hormon stresa, već i hormon frustracije. Kada se njegov nivo poveća, osoba doživljava anksioznost, strah, pa čak i bol, koji se mora hitno osloboditi. Mozak prima signal koji zahteva trenutni odgovor, a to često dovodi do stvaranja drugih neuronskih veza. Da bi suzbili osećaj ovih negativnih emocija, mnogi pribegavaju konzumiranju velikih količina hrane, slatkiša ili alkohola.

Možete sami da naučite da potisnete ili kontrolišete nivo kortizola, koji je povezan sa stresom. Da biste to uradili, potrebno je da formirate prave neuronske veze. Na primer, počnite da se bavite jogom ili drugim zdravim praksama zbog kojih ćete se osećati radosno i srećno. I zaboravite jednom zauvek na činjenicu da negativne emocije i iskustva treba potisnuti drugim lošim navikama. Ovo neće dovesti ni do čega dobrog.

Članak se nastavlja posle reklama
Photodjo/gettyimages.com