7 tipova maskara i kada ih (i kako) koristiti

by | oktobar 2, 2024
vrste maskara

Iako ovaj deo rutine šminkanja niko od nas ne preskače, retko koja dama zna da postoje vrste maskara i da svaka ima svoju svrhu. Mi vam u nastavku otkrivamo o čemu se zapravo radi i kada koju vrstu treba da koristimo.

Za mnoge, maskara je apsolutno neophodan korak u dnevnoj rutini šminkanja. Ipak, sa toliko mnogo formula i tipova, pronalaženje prave vrste, koja će zadovoljiti sve naše potrebe, ponekad može biti zbunjujuće. Dok su duge, obimne trepavice obično krajnji cilj kada stavljamo maskaru, svaka formula nudi različite prednosti (i nedostatke). U nastavko objašnjavamo koje to sve  različite vrste maskara postoje i kada i kako ih koristiti. Vaše trepavice će vam biti zahvalne!

Vrste maskara

Volumen

Ako tražite i debljinu i gustinu, maskara za volumen bi trebalo da bude vaš izbor. Maskara za povećanje volumena je odlična opcija za ljude sa tanjim ili retkim trepavicama. Formule su obično teže i tamnije, a četkica ima više dlačica. Maskara za volumen popunjava praznine kako bi se postigao puniji, pahuljastiji i glamurozniji izgled . Samo pazite da ne preterujete! Ako nanesete previše maskare, trepavice će biti zalepljene.

Članak se nastavlja posle reklama

Maskara za veću dužinu trepavica

Produženje i odvajanje su dve glavne prednosti maskare za produžavanje.  U pitanju je odličan proizvod za one dame koje žele da se uključe u trendovsku estetiku „čiste devojke“ (engl. clean girl). Konzistencija je prozračnija od formule za povećanje volumena i ponekad čak može imati vlakna ili polimere koji se pričvršćuju na krajeve vaših trepavica kako biste maksimizirali dužinu. Četkica maskare za produžavanje obično ima manje čekinja, stvarajući mekši, namerno oblikovani izgled. Isto kao i s prethodnom vrstom maskare, nemojte nanositi previše, jer će smanjiti dužinu trepavica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lakmē (@lakmeindia)

Vodootporne vrste maskara

Postoji mnogo kontroverzi oko vodootporne maskare i ko bi trebalo da je koristi. Ovaj tip maskare ima lošu reputaciju da je previše gruba za naše trepavice i da se teško uklanja. Ipak, ona najbolje drži trepavice- posebno je pogodna za nekoga ko ima tvrdoglavo ravne trepavice. Ponekad volim da nanesem vodootpornu maskaru preko obične maskare da ‘zapečatim’ Vodootporne maskare idealne za nekoga ko ima masne kapke ili želi da maskara bude „otporna na metke“, odnosno da bude postojana ceo dan. Ovo je odlična opcija za posebne prilike kao što su venčanja. Ipak, ne preporučuje se da je koristite svakodnevno jer ju je zaista teško ukloniti. Prilikom skidanja šminke, koristite nežna sredstva, poput micelarne vode, kako biste sprečili oštećenja trepavica. Zapravo, ključ za uklanjanje vodootporne maskare da potopite pamučni tufer sa sredstvom za uklanjanje i da prislonite na kapke. Ne trljajte i ne povlačite trepavice previše grubo.

Članak se nastavlja posle reklama

„Tube“ maskare

U pitanju je omiljena maskara mnogih ljubiteljki šminke, jer stvara iluziju ekstenzija trepavica bez visoke cene. Tube ili tubing maskara postala veoma popularna u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući garantovanim rezultatima i bezbolnom procesu uklanjanja. Maskara u obliku cevi ima polimere koji se mogu oblikovati i oblažu svaku pojedinačnu trepavicu. Sićušne dlačice se rastežu (stvarajući dramatičnu dužinu) dok se četkica provlači kroz svaku trepavicu.  Za uklanjanje ove maskare možete koristiti toplu vodu i pamučni tufer natopljen micelarnom vodom.  Držate na kapku oko 30 sekundi.  Ova maskara je odlična opcija za dame  žele dužinu bez mrljanja ili ostataka maskare na licu.

Maskara od vlakana

Veoma su slične tube maskarama-  sitna vlakna se unose u formulu da povećaju trepavice, dodajući dužinu i volumen. Neki brendovi idu čak i do toga da imaju sistem u dva koraka gde prvo nanesete sloj maskare, zatim suvi sloj paperjastih vlakana i još jedan sloj maskare. Maskare od vlakana se preporučuju svim damama sa kraćim trepavicama koje žele da dodaju dužinu. Nemojte preterano nanositi ovu maskaru jer će stvoriti grudvasti efekat na trepavicama,

Članak se nastavlja posle reklama

Providne vrste maskara

Prozirna maskara ne daje iste rezultate kao pigmentirane, ali ipak ima prednosti. Providna maskara odlično funkcioniše ukoliko želite da postignete čist i prirodan izgled. Može se koristiti za definisanje trepavica bez dodavanja boje. Takođe je odlična zamena za gel za obrve jer lako može da ukroti neposlušne dlačice na obrvama. Bezbojna maskara uvija trepavice  i dodaje sjaj za supersuptilne detalje.

Maskara na donjim kapcima

Stara dilema ljubiteljki makeupa- da li zaista treba da koristimo maskaru na donjim trepavicama? Iako se bilo koja formula može naneti na donje trepavice, ovoj oblasti je potrebna dodatna pažnja. Najmanja je verovatnoća da će tube maskara ostaviti mrlje ili ljuspice na licu prilikom nanošenja na donje kapke. Kada nanosite maskaru na donje trepavice, ključno  je da koristite papirnu maramicu prislonjenu na donji kapak i da pre toga obrišete višak proizvoda sa četkice. Što se tiče tehnike, koristite vrh četkice i laganim pokretima prevlačite s jedne na drugu stranu. Za donje trepavice, najbolje je koristiti maskaru sa manjim štapićem ili preciznim vrhom kako biste izbegli razmazivanje „Maskara za produžavanje trepavica i vodootporna maskara su odlične za ovu metodu.

Članak se nastavlja posle reklama
Aleksandra Dudvarski Povozniuk via Getty