Hrana koju treba jesti u jesen: Idealno bi bilo svaki dan

by | oktobar 4, 2024
Hrana koju treba jesti u jesen: Idealno bi bilo svaki dan

Ako želite da sačuvate zdravlje i ojačate imunološki sistem, pazite šta jedete. Koja je to hrana koju treba jesti u jesen?

Na ovoj listi nećete naći kobasice, sir i hleb, ali će biti onih proizvoda koji mogu da obezbede čelični imunitet. Kao i dobro funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, i lepu, zdravu i mladalačku kožu.

Sezonska hrana puna je hranljivih materija i posebno je korisna za naše zdravlje. Naročito jesenje povrće, voće i bobice snažno utiču na imunološki sistem i zaštitne funkcije tela. Zbog toga se preporučuje da ih konzumirate što češće, a najbolje bi bilo svakodnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana koju treba jesti u jesen: Top 8 najzdravijih namirnica

1. Crna rotkva

Mnogi ljudi ignorišu crnu rotkvu zbog njenog neupadljivog izgleda, što je prava šteta, jer je u reč o pravoj vitaminskoj bombi, koja uključuje vitamine B, kao i A, C, K, E i PP. U jesen je naše telo, posebno pluća, podložno aktivnim napadima raznih virusa i infekcija, a to će sprečiti upravo rotkva.

2. Cvekla

Jedan od prvih proizvoda koji je važno uključiti u ishranu u jesen je i cvekla. Obiluje vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Pored toga, jeftina je i može se čuvati dugo vremena. Savet: cveklu ne kuvajte, već je pecite u rerni, tako će ukus biti bogatiji i sačuvaće se više korisnih sastojaka.

3. Bundeva

Pulpa bundeve sadrži beta-karoten, a semenke sadrže cink. Ovaj duo jača imunitet, suzbija sve vrste infekcija, a takođe uklanja parazite iz tela. Takođe podstiče sintezu kolagena, koji je odgovoran ne samo za mladost i lepotu kože, već i za zaštitu srca i ublažavanje bolova u zglobovima.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Brokoli

Brokoli je dragoceni izvor kalcijuma, vitamina C i glukozinolata. Ovo povrće savršeno štiti od virusa, kojih u jesen ima u izobilju, jača kosti i pomaže u prevenciji i najtežih oboljenja. Da biste ublažili opor ukus, blanširajte ga u ključaloj vodi jedan minut, a zatim ga isperite pod mlazom hladne vode.

5. Kukuruz

Kukuruz obiluje kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom i čitavim kompleksom vitamina, uključujući A, C, E, D i K. Osim što snabdeva telo vitaminima, suzbija otoke, smanjuje rizik od moždanog udara i dijabetesa, a takođe ubrzava metabolizam.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Pečurke

Sve pečurke sadrže vlakna i probiotike, koji aktiviraju rast korisnih bakterija u crevima, kao i polisaharide koji deluju antivirusno. Najefikasniji imunomodulatori među gljivama uključuju:

  • Šitake, bogate selenom, cinkom i manganom;
  • Lisičarke koje sadrže posebnu komponentu – kinomanozu koja neutrališe parazite;
  • Sve šumske pečurke uzgajane na suncu, kao i industrijske pečurke uzgajane pod ultraljubičastim svetlom, sadrže vitamin A. Meitake pečurke sadrže najviše sunčevog vitamina;

Pečurke su takođe bogate antioksidansima: glutation i ergotionein se bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući ih da oksidiraju ćelije i oštete DNK. Osim toga, beta-glukan pomaže koži da spreči pojavu i izravna postojeće probleme u vidu zapaljenja, bora i pigmentacije. Divlje pečurke se smatraju najefikasnijim zaštitnicima protiv starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Dren

Drene je veom apotcenjena divlja voćka. Sočni, crveni plodovi sadrže dosta vitamina C, flavonoida i antocijana, korisnih za rad mozga. Dren takođe održava normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, kontroliše holesterol i usporava prirodni proces starenja.

8. Nar

Nar je snažan antioksidans koji sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina. Snižava krvni pritisak, smanjuje upale i ubrzava proces regeneracije ćelija. I, inače, ima pozitivan efekat na nervni sistem. Pa ko ste skloni jesenjoj depresiji, što češće jedite nar.

Članak se nastavlja posle reklama
Sarsmis/gettyimages.com