Predmeti u domu koji donose nesreću

by | oktobar 7, 2024
predmeti koji donose nesreću

Prema feng šuiju i drugim kulturnim tradicijama, ovo su predmeti koji donose nesreću, a verovatno ih većina nas ima u svom domu.

Legende iz celog sveta su nas vekovima upozoravale na lošu sreću. Za one koji se osećaju posebno sujevernim, postoji pregršt kućnih predmeta koji mogu doneti negativnu energiju u vaš dom. Dok su neke od ovih stvari samo praktične za držanje van kuće, neke priče iza ovih predmeta će vas naježiti…

Predmeti koji donose nesreću u domu

Stolice za ljuljanje

Čekaj… da li se ta stolica upravo pomerila?! Ne, to je bio samo vetar… zar ne? Samo zamišljanje škripave stare stolice za ljuljanje, koja se polako kreće napred-nazad u mračnoj, napuštenoj prostoriji, verovatno je dovoljno da shvatite zašto sujeverni ljudi više vole svoje stolice čvrsto na podu. Prema irskoj legendi, prazna stolica za ljuljanje je otvoreni poziv zlim duhovima da tu sednu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zelena boja

Ovo sujeverje zapravo ima čvrstu osnovu u istorijskim činjenicama jer su u jednom trenutku zelene nijanse zapravo mogle biti smrtonosne. Tokom 18. veka sintetičke zelene boje su se pravile sa novootkrivenim jedinjenjem zvanim bakar vodonik arsen.. Zidovi obojeni zelenom bojom ili obloženi tapetama u ovoj boji ispuštali su otrovne gasove kada bi bili vlažni, a neki radnici fabrika u to vreme su se razboleli i umrli od izloženosti ovim bojama. Iako je široko rasprostranjeno objavljivanje hemijskog sastava arsena 1822. konačno upozorilo javnost na njegove opasnosti, neki sujeverni vlasnici kuća čak i danas gledaju na zelene zidove kao na loš znak.

Pokvareni ili zaustavljeni satovi su predmeti koji donose nesreću

Feng šui tradicija upozorava da ne držite polomljene predmete u svom domu. Naime, oni predstavljaju i unutrašnji i spoljašnji nered koji nema mesta u vašem životu. Pokvareni sat može biti posebno loš znak. Feng šui nalaže da alati za merenje vremena uvek budu u ispravnom stanju, kako ne biste rizikovali da zaglavite u kolotečini i prestali da se krećete ka napred u svom životu.

Kaktusi

Loše vesti za ljubitelje biljaka: Feng šui principi tvrde da su biljke sa bodljikavom ili trnovitom spoljašnjošću magneti za loše vibracije. Bodljikave površine kaktusa ili drugih, sličnih šiljastih biljaka poput agave, mogu uneti napetost u vaš dom i odnose. Jedini izuzetak? Ruže, čije bodljikave stabljike očigledno nisu dovoljne da ukaljaju pozitivnu energiju elegantnih cvetova.

Članak se nastavlja posle reklama

Nenamešten krevet

Možda izmišljeno od strane frustriranih roditelja, sujeverje upozorava da vas nespremanje kreveta može osuditi na besanu noć…

Otvoreni kišobran

Da li ovo zvuči poznato? Mere predostrožnosti protiv otvaranja kišobrana u zatvorenom prostoru datiraju dalje nego što mislite – još iz drevnog Egipta. U stara vremena, unošenje bilo kojeg predmeta koji je trebalo da vas zaštiti od vremenskih prilika u dom je bilo nepoštovanje prema duhovima koji su čuvali mesto prebivališta. Strah od izazivanja gneva duha bio je dovoljan da od tada ljude upozorava da ne otvaraju kišobran unutra.

Članak se nastavlja posle reklama

Mrtve ili suve biljke

Ako želite živahan dom ispunjen pozitivnom energijom, ne dozvolite da sasušene, beživotne biljke ostanu izložene. Kaže se da posedovanje mrtvih stvari u svom domu donosi mrtvu energiju, kvareći „či“ stana. Površnije rečeno, smežurano lišće i opuštene stabljike verovatno neće učiniti da vaš dom izgleda prezentativno ili privlačno.

Zastareli kalendar

Kaže se da će držanje starog kalendara domu podsticati nesreću na isti način kao što to čine pokvareni satovi. Feng šui upozorava na neispravnu upotrebu uređaja za merenje vremena, tvrdeći da to može doneti nesreću i umanjiti prosperitet. Ako biste radije bili na sigurnoj strani, uverite se da je vaš kalendar namešten na ispravan datum.

Članak se nastavlja posle reklama
KatarzynaBialasiewicz via Getty Images