Zbog čega kosa izgleda kao slama: Možda pravite neku od ovih 8 grešaka u nezi

by | oktobar 6, 2024
Zbog čega kosa izgleda kao slama: Možda pravite neku od ovih 8 grešaka u nezi

Ako se pitate zbog čega kosa izgleda kao slama, možda pravite neku od čestih grešaka u nezi kose. Njihovo ispravljanje vrlo brzo daje rezultate. 

U želji da imamo lepu, zdravu i negovanu kosu, pribegavamo raznim metodama, procedurama i proizvodima. Ali ponekad svi uloženi napori ne samo da ne donose željeni rezultat, već i nanose ozbiljnu štetu. Dakle, koje greške u nezi pretvaraju kosu u slamu?

Ovo su mogući razlozi zbog čega kosa izgleda kao slama

1. Ne koristite dobar šampon

Mnoge žene biraju šampon na osnovu saveta prijatelja ili blogera, a ne na osnovu tipa vlasišta, što je ozbiljna greška u nezi i može da pretvori kosu u slamu.

Članak se nastavlja posle reklama

Jednostavan test sa papirnom salvetom pomoći će vam da odredite tip kože glave. Bolje je to obaviti dan nakon pranja. Pritisnite salvetu na koren kose i pogledajte šta je ostalo na njoj. Ak ose vidi jasan trag, onda imate masno vlasište. Ako je malo primetno – tip kože je mešovit, a ako nema mrlja uopšte ili ima malo ljuspica, to će ukazivati na suvo vlasište.

Ako vaša kosa izgleda klonulo do večeri, onda bi trebalo da izaberete šampon za masnu kosu. Pored efikasnih komponenti za čišćenje, njegov sastav treba da uključuje i hidratantne, na primer, kompleks aminokiselina i hijaluronske kiseline. Ova formula će nežno hidrirati kosu i kožu glave, a neće opteretiti kosu.

Ako je vlasište sklono isušivanju i perutanju, potrebno je nežno čišćenje šamponom koji sadrži umirujuće i hidratantne komplekse, kao što su vitamin E, glicerin, pantenol i hijaluron.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Perete kosu pretoplom vodom

Druga greška je pogrešno odabrana temperatura vode prilikom pranja. Vruća voda „podiže“ kutikulu same kose, što dovodi do isparavanja vlage iz dlake, pa vremenom kosa postaje krta i suva. Greška se lako može eliminisati, trebalo bi da razvijete naviku da perete kosu mlakom vodom.

3. Ne koristite pilinge za kosu

Znojne žlezde redovno luče sebum, koji, ako se ne očisti na vreme, može začepiti pore i blokirati dotok hranljivih materija do folikula. Zato u rutinu nege kose treba uvrstiti piling za kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi proizvodi mogu da sadrže mineralne granule, čestice koštica kajsije, AHA kiseline i enzime. Proizvodi pomažu u temeljnom čišćenju kože glave i uklanjanju mrtvih ćelija kože, a formule sa hijaluronom i kolagenom vam omogućavaju da to učinite nežno. Nakon upotrebe pilinga za kosu, poboljšava se ishrana folikula, dlaka, kao i njen koren, počinje da dobija više hranljivih materija, kosa postaje mekša i lakša za stilizovanje.

Proizvodi za oblikovanje takođe mogu začepiti pore. Ako ih redovno koristite, morate odabrati odgovarajuće proizvode za čišćenje. Pored pilinga, treba koristiti i šampon za dubinsko pranje kose. Ovaj proizvod se može koristiti 1-2 puta nedeljno umesto glavnog šampona, a ne kao dodatak njemu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Ne koristite maske i balzame

Nakon pranja, kosi je uvek potrebna dodatna nega, na primer, korišćenje balzama i maski. Mnoge žene koriste samo jedno što nije dobro. Kosi su neophodna oba proizvoda. Danas nije teško pronaći proizvode 2-u-1 koji ne samo da štede vreme, već i hidriraju kosu, ali je ne opterećuju, daju joj lep i negovan izgled, a takođe olakšavaju raščešljavanje.

Maske za regeneraciju su odlična opcija za one koji žele brze i efikasne rezultate. Proizvod hrani kosu, obavija kutikulu i zaglađuje dlaku. Kosa postaje sjajna, hidriranja, lako se češlja i manje se kovrdža.

Članak se nastavlja posle reklama

Za masnu kosu, bolje je izabrati formule s kolagenom, vitaminima B3 i C u sastavu. Ovo će im pomoći da ih hidriraju i daju im prirodnu mekoću i sjaj. Ako je vaša kosa suva, onda može da dobije dovoljnu ishranu uz pomoć regenerator maski koje sadrže hijaluron, vitamine A i E.

5. Spavanje sa mokrom kosom

Još jedna uobičajena greška koju mnoge žene prave. Važno je znati da vlažno okruženje podstiče proliferaciju gljivica, što može dovesti do pojave peruti. Pored toga, mokra kosa je podložnija oštećenju, tako da zaplitanje i trljanje o jastuk može oštetiti strukturu kose, što dovodi do pucanja vrhova i lomljenja.

Svilene jastučnice mogu da minimiziraju štetu zahvaljujući svojoj glatkoj teksturi, one jednostavno klize po površini jastuka. Glatka svila u stanju je da „zagladi“ kutikulu kose, sprečavajući je da se uvija i dobije izgled „slame“.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Ne koristite sredstva za zaštitu kose od sunca

Ultraljubičasti zraci leti takođe negativno utiču na kosu. Bez odgovarajuće zaštite, kosa se lomi, rascvetava, postaje tanka i suva. Zato obavezno uvrstite proizvode za zaštitu kose od sunca i proizvode za negu na bazi ulja. Na primer, kokosovo ili bademovo ulje povećavaju otpornost dlake na ultraljubičasto zračenje. A zaštitni sprejevi za zaštitu od sunca sprečavaju njihovo isušivanje, pomažući u održavanju zdravog sjaja i elastičnosti.

7. Prekomerna upotreba proizvoda za stilizovanje kose

Prvo, mnogi proizvodi za stilizovanje koji se koriste za oblikovanje sadrže alkohol, koji isušuje kožu glave i samu kosu, pretvarajući je u slamu. Drugo, proizvodi za oblikovanje često sadrže polimere za oblikovanje i druge supstance koje se talože na kosi i koži glave, što zahteva pažljivo ispiranje. Zbog toga je najbolje odmah oprati kosu nakon događaja za koji ste napravili svečanu frizuru.

8. Ne masirate redovno vlasište

Želeći da imaju lepu kosu, mnoge žene nanose mnogo proizvoda za negu, zaboravljajući na koren, iako je koren ono što neguje kosu i pomaže joj da izgleda negovano. Masiranje vlasišta takođe pomaže da se ubrza rast kose poboljšavanjem mikrocirkulacije u skalpu i hranjenjem folikula dlake.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako želite da imate jaku i lepu kosu, najbolje bi bilo da masirate vlasište serumima. Oni jačaju dlaku, sprečavaju opadanje kose i čine je negovanom. Serumi sa kolagenom takođe savršeno vlaže i neguju kožu glave i kosu u zoni korena i mogu da dodaju volumen frizuri.

KristinaJovanovic/gettyimages.co.uk