Kako doživeti orgazam i osloboditi se psiholoških blokada?

by | oktobar 12, 2024
kako doživeti orgazam bez blokada

Zvanično, ženski orgazam se proučava nešto više od 100 godina, ali moderne žene dugo nisu mogle da zamisle svoj život bez neverovatnog vrhunca zadovoljstva. Kako doživeti orgazam bez blokada?

 

Orgazam – ima toliko toga u ovoj reči… O prirodi ove zadivljujuće reakcije tela napisan je ogroman naučni rad, ali je mnogo manje istraživanja o tome kako i kada nastaju psihološki mehanizmi koji sprečavaju postizanje orgazma. A ovo je veoma važno.

Članak se nastavlja posle reklama

Prvi ključni period je doba formiranja urogenitalnog libida. Počinje sa tri godine i traje do šeste godine. Ovo je period samoidentifikacije „da li sam dečak ili devojčica“ i samoistraživanja. U ovom trenutku, beba se dodiruje i dobija prve senzacije.

Normalno, detetu treba objasniti intimnost ovog procesa i dati mu informacije o higijeni. Ovo interesovanje će nestati do 7. godine, kada počinje aktivnija socijalizacija. Ali često roditelji, bake i nastavnici imaju izuzetno negativno reaguju na ovaj period deteta. Odrasle osobe, u najboljem slučaju, izražavaju svoje neodobravanje uplašenim ili pretećim pogledom. Mnogo su češći direktni prigovori, pretnje i pozivanje na osećaj stida i krivice.

Kod devojčica ovaj problem je mnogo izraženiji. Zato što se devojka uvek više stidi – plaše se da će odrasti promiskuitetna. Seksualnost dečaka je više društveno odobrena. Tako kod devojčica može biti poremećena veza između mozga i  reproduktivnih organa.  A pošto žene imaju organe unutra, postaju svesne njihovog postojanja samo tokom menstruacije i tokom porođaja. Shvatate da je tokom intimnosti teško osećati nešto kao nešto što navodno ne postoji.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta se dešava sa dečacima? Njihove genitalije su spolja, nastavljaju da ih dodiruju, a obnavlja se i neuronska veza između mozga i donjeg stomaka, koja je narušena tokom urogenitalnog perioda. Tako dečaci imaju mnogo manje problema da prihvate sebe i dozvole sebi da uživaju u seksualnoj intimnosti. A drugi delovi mozga su još odgovorniji za orgazam. Ali da se vratimo devojkama.

Kakvu sliku posmatramo u odraslom dobu kada se u ovom periodu formiraju blokovi? Zabrana uzbuđenja i seksualne želje, oslobađanje uzbuđenja minut pre orgazma i njegovog izostanka, stid od dodirivanja genitalija, zabrana dobijanja zadovoljstva i još mnogo toga… Što se traumatičniji događaji dešavaju u ovom periodu, to ih je manje. se pamte. Psiha je zaštićena na ovaj način.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, otkrili smo da se prve blokade seksualne prirode mogu formirati u ranom detinjstvu. I većina nas ih se ili ne seća ili ne povezuje događaje koji su se tako davno dogodili sa orgazmom. Bez rada u ovom periodu sa seksualnim psihologom, može biti teško postići značajne rezultate u ispravljanju orgazma i anorgazmije.

Drugi značajan period je adolescencija. U ovom trenutku je važno kako i od koga dete dobija prve informacije o seksu. Dobro je kada roditelji mogu da razgovaraju o tome sa tinejdžerom u formatu prihvatljivom za obe strane.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako doživeti orgazam bez blokada?

Sada na našu temu. U zavisnosti od toga koje informacije majka/prijateljica daje ženi o orgazmu tokom ovog perioda, zavisi od toga kakav će orgazam imati. Nažalost, mnoge devojke nisu dobile potrebne informacije i razvile su neprilagodljive načine postizanja orgazma, koje kasnije neće moći da koriste sa partnerom. Možete ponovo naučiti i ispraviti orgazam u odraslom dobu, uz pomoć adekvatne literature.

Da rezimiramo, prva stvar koju treba uraditi na putu do orgazma je da jasno formulišete šta tačno želite da poboljšate/ispravite;

Članak se nastavlja posle reklama

Drugo, detaljno opišite trenutnu situaciju;

Zatim, zapamtite koji su blokade mogle da se formiraju tokom urogenitalnog i tinejdžerskog perioda i eliminišite ih;

Svest o trenutnoj situaciji i prepoznavanje prisustva blokada već upola rešava problem.

Članak se nastavlja posle reklama

 

AndreyPopov via Getty