Izbegnite najčešće greške u uređenju enterijera kuhinje

by | oktobar 8, 2024
greške pri uređenju kuhinje

Bez obzira je li mala ili velika, ogranizacija praktične i lepe kuhinje je mukotrpan posao. Evo koje su najčešće greške pri uređenju kuhinje i kako da ih izbegnete.

Kuhinja je srce našeg doma. A budući da je mesto na kome se ukućani najčešće i okupljaju, ona bi trebalo da bude i funkcionalna, jednako koliko i lepo uređena. Ključ za lepo dizajniranu kuhinju krije se u tome da funkcioniše onako kako izgleda. Ipak, ovaj zadatak nije nimalo lak… Ali mi smo tu da vam maksimalno pomognemo!

Greške pri uređenju kuhinje

Disproporcija nameštaja i uređaja

Članak se nastavlja posle reklama

Prilikom dizajniranja kuhinje važno je ne samo odabrati stil enterijera i završne materijale, već i razmišljati o rasporedu nameštaja, kuhinjskih aparata i drugih predmeta. Jedna od uobičajenih grešaka kada sami dizajnirate kuhinju je odabir previše uređaja.

Na primer, pokušaj ugradnje velikog sudopera sa dve posude i šporet pune veličine sa 4 gorionika u radnu ploču od 2 metra otežava rad na preostalom kratkom komadu radne površine.

Za malu kuhinju sa kratkom radnom porvšinom, trebalo bi da izaberete usku ploču sa dva ili tri gorionika sa ugrađenom širinom od 45 cm od 45 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzak prolaz

U kuhinju želite da stavite što više ormarića i aparata kako bi prostor bio praktičan i funkcionalan. Sve ovo treba da se organizuje tako da postoji slobodan prolaz do radnog i trpezarijskog prostora. Za udobno kretanje dovoljno je ostaviti od 100 do 120 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

Širinu prolaza možete podesiti na dva načina: pomoću stolnih ploča i odabirom stola i stolica za trpezarijski prostor. Standardna širina stola je 60 cm, ali po želji možete pronaći površine sa dubinom od 50 i 40 cm. Ovo će pomoći da se poveća prolaz, ali je važno shvatiti da će unutrašnji volumen nameštaja biti primetno manji. Zbog toga je ipak bolje uštedeti prostor odabirom kompaktnog stola, stolica i frižidera.

Greške pri uređenju kuhinje i loše osvetljenje

Jedan luster ne može da osvetli svaki kutak u kuhinji, čak i ako se nalazi nasuprot prozora. Radna ploča je skoro uvek zasenčena zbog činjenice da se iznad nje nalazi gornji red ormarića. Možete ispraviti situaciju i poboljšati osvetljenje dodavanjem LED svetala duž cele dužine radnog prostora ili pak ubacivanjem reflektora. Takođe je vredno dodati zidne ili plafonske lampe iznad trpezarijskog stola u vašu šemu osvetljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Aspirator

Prisustvo aspiratora je posebno važno za male kuhinje ili studio apartmane. Bez toga, naslage ugljenika i masnoće se talože na frontovima ormara, plafonima i prozorskim pragovima, formirajući lepljivi film. Morate potrošiti više vremena na čišćenje, a ne možete to učiniti bez hemikalija.

Aspiratori se isporučuju sa priključkom na sistem kućne ventilacije, ali ako želite da premestite šporet na drugo mesto, nabavite model aspiratora sa recirkulacijom. Prilikom izbora obratite pažnju na sastav filtera koji obezbeđuje proizvođač. Mora da ima grubi mrežasti filter za skupljanje prašine, filter za skupljanje masti i ugljeni filter za upijanje neprijatnih mirisa.

Članak se nastavlja posle reklama

Malo prostora za skladištenje

Kada kuhinjske fioke i police nisu dovoljne, pa se deo posuđa mora staviti na radnu površinu i trpezarijski sto. Ormari sa stubovima će pomoći u rešavanju ovog problema. Sa visinom većom od 2 metra, u ormar će stati približno 2,5 puta više kuhinjskog pribora.

Mnogo nepotrebnih ormarića

Često se javlja suprotan problem – u pokušaju da se u dizajnu kuhinje uklopi više stvari, dodaje se previše garnitura. Kao rezultat toga, oni su ili pretrpani nepotrebnim stvarima ili se ne koriste, a prostor unutar njih je prazan.

Da biste izbegli ovu grešku, unapred razmislite koliko ormara vam je zaista potrebno. Ako možete bez gornjih ormara, to će vizuelno proširiti prostor i kuhinja će izgledati prozračnije. U donjim fiokama ne samo da možete čuvati posuđe i hranu, već i napraviti mesto za sušenje posuđa.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodatni šank

Dovoljna je jedna površina za jelo – ili trpezarijski sto ili šank. Ako već imate sto, onda je umesto šanka bolje postaviti kućne aparate ili sudoperu i pretvoriti ovaj ugao u radni prostor.

Kako napraviti plan uređenja kuhinje kako biste izbegli greške greške pri uređenju kuhinje?

Pogrešne odluke se mogu umanjiti ako napravite projekat, a biste to uradili, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

1. Izvršite merenja
Ukupna površina kuhinje može se videti u rasporedu stana. Da biste tačno izabrali dimenzije nameštaja i uređaja, moraćete da izmerite dužinu i širinu prostorije, uključujući otvore za prozore i vrata. Takođe je potrebno označiti utičnice, prekidače, izlaze za vodu i ventilaciju. Proračuni uzimaju u odnosu na visinu plafona.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Razmotrite vrstu rasporeda

Postoji nekoliko vrsta rasporeda u zavisnosti od veličine i oblika kuhinje. Važno je odabrati vrstu rasporeda koja odgovara veličini prostorije i koja će najbolje kombinovati funkcionalnost, udobnost i stil kuhinje.

Članak se nastavlja posle reklama
    • Za usku prostoriju sa prozorom na kraju, pogodan je linearni raspored. Najbolje je postaviti nameštaj i uređaje duž dugačkog zida kako bi bilo udobnije kretanje u „radnom trouglu“: između šporeta, frižidera i sudopera.
    • Za prolaznu kuhinju, trebalo bi da razmislite o dvolinijskom rasporedu – uređenje ormara duž dva zida. U ovom slučaju, frižider se može postaviti na drugu stranu sudopera i šporeta, formirajući pravi trougao. Zapamtite da između suprotnih ormara treba biti više od jednog metra. Na ovaj način možete nesmetano da izvučete police, otvorite rernu i slično.
    • Za kvadratne kuhinje se pretežno koriste dizajni u obliku slova L kako bi se ceo prostor ekonomično iskoristio. Ako je prostorija veća od 12 kvadratnih metara, raspored u obliku slova U bio bi univerzalno rešenje. Nameštaj i tehnika zauzimaće tri zida i dva ugla, tako da ćete imati veliku radnu površinu i dovoljno prostora za odlaganje hrane, posuđa i ostalog kuhinjskog pribora. Ovaj aranžman će kuhinju učiniti udobnom.
    • Ako želite da zonirate prostor na jednoj strani, na primer, da odvojite kuhinju od dnevne sobe u dvosobnom stanu, koristi se druga vrsta rasporeda – kuhinja sa poluostrvom.Za kuhinje veće od 20 kvadratnih metara, možete instalirati zasebno ostrvo. U centru sobe, prostor odvojen od strukture stojećeg ormara namenjen je za trpezariju ili dodatni radni prostor. Imajte na umu da između ostrva i kuhinjskog elementa mora biti najmanje 100 cm.

3. Radna površina

Raspored se zasniva na lokaciji radnog trougla. Dvadesetih godina prošlog veka, nemački stručnjaci su odredili najpogodnije rastojanje između frižidera, šporeta i sudopera. Pravilno postavljanje ova tri predmeta omogućava nam da trošimo mnogo manje truda i vremena prilikom kuvanja. Moderni dizajneri takođe uzimaju u obzir ovo pravilo. U idealnom slučaju, tri tačke formiraju jednakostranični trougao. Trebalo bi da se nalaze na udaljenosti od 120 cm do 270 cm.

Kada planirate prostor u kuhinji, imajte na umu da frižider treba da bude udaljen od radijatora i grejnih stubova, a mesto za šporet ostavite pored cevi za gas i ventilacionog otvora. Tipično, prilikom projektovanja kuhinje, rastojanje između elemenata radnog trougla meri se širinom ormara. Na primer, predviđeno je 60 cm za šporet i sudoper, najmanje 45 cm za radnu ploču između njih, idealno od 60 do 105 cm.

4. Izaberite dimenzije radne površine

Klasična širina kuhinjske ploče je 60 cm. Ovo je dovoljno za ugradnju aparata i ugradnju donjih ormara. Za ugaoni sudoper, radna površina treba da bude veća – 80 cm, ali ne više od 90 cm Radna površina je rastojanje od šporeta do sudopera. Može se razlikovati u zavisnosti od površine prostorije, ali postoje preporučeni parametri: od 60 do 90 cm.

Savet: iako prirodni mermer izgleda lepo, to nije najpraktičnija opcija za kuhinju. Zbog svoje poroznosti apsorbuje prljavštinu i vodu. Biće teško očistiti čak i uz upotrebu posebnih proizvoda. Bolje je izabrati granitnu ploču, izdržljivija je.

5. Izračunajte visinu radne površine

Dugotrajno saginjanje sa odstupanjem većim od 20 stepeni preopterećuje kičmu i može dovesti do bolova u leđima. Da biste izbegli ove greške u dizajnu kuhinje, visina radne ploče se bira pojedinačno prema visini:

Standardna visina je 85 cm. Za one koji su niži  od 160 cm, preporučuje se da se radna površina spusti malo niže – na visinu od 75-81 cm. Za visoke ljude visine 175 cm, ploča se podiže na 96-100 cm.

Da biste izbegli greške u urešenju kuhinje, imajte na umu da bi razmak između stola i gornjih ormara trebalo da bude 60 cm. Lokacija gornjih ormara se bira pojedinačno prema visini.

6. Izaberite sudoperu i njenu lokaciju

Ovo je jedna od tačaka u „radnom trouglu“. Koliko će biti zgodno pripremati hranu zavisi od toga. Lokacija sudopere može se razlikovati u zavisnosti od rasporeda kuhinje. Nije preporučljivo da je postavite u ugao, jer će biti nezgodno prići joj.

Jedno pravilo: trebalo bi da postoji slobodan pristup suoperi, a u blizini ne bi trebalo da bude kućnih aparata kako ih voda ne bi potencijalno pokvarila. Ako prostor dozvoljava, planirajte lokaciju sudopere tako da sa pultom na svakoj strani bude 44-60 cm slobodnog prostora.

7. Planirajte lokaciju utičnica

Razmislite o tome koje kućne aparate često koristite. Koje od njih se nalaze na radnoj površini, a koje utičnice se mogu ukloniti iza fasada. Izračunajte potreban broj utičnica. Obično se u kuhinji koriste ugrađene ili površinske utičnice. Postoje opcije koje se mogu uvlačiti sa skrivenom instalacijom. Mogu se sakriti kada se ne koriste.

Savet: unapred izračunajte potreban broj utičnica i planirajte njihovu lokaciju tokom projektovanja. Tako ćete ubuduće izbeći nepotrebne žice i produžne kablove koji vam smetaju i kvare estetski izgled prostorije.

8. Postavite kućne aparate

Prilikom postavljanja frižidera, važno je uzeti u obzir njegovu visinu kako biste pravilno postavili utičnicu.

Mašina za pranje sudova bi trebalo da se nalazi pored sudopere. Najteže je odabrati lokaciju za mikrotalasnu pećnicu. Ako je stavite na sto, zauzeće značajan prostor. Najbolje je montirati je u kompletu ili  napraviti posebnu zidnu policu. Visina mikrotalasne pećnice ne bi trebalo da bude veća od 150-171 cm od poda, odnosno ne veća od visine ramena osobe koja je najčešće koristi.

9. Izaberite trpezarijski sto

Njegova veličina zavisi od površine kuhinje i koliko se ljudi okuplja iza nje. U idealnom slučaju, sto treba da bude takav da ima dovoljno prostora za sve članove porodice i da ima prostora za kretanje po kuhinji.

Najmanja širina stola počinje od 79-85 cm. Dužina zavisi od broja ljudi i površine prostorije. Udaljenost od stola do garniture treba da bude dovoljna da se stolica može slobodno pomerati – od 71 do 90 cm.

10. Razmislite o osvetljenju

Kuhinja treba da ima nekoliko nivoa rasvete. Plafonsko osvetljenje u centru kuhinje je neophodno, ali samo to neće biti dovoljno.Potrebno je dodati ili nekoliko malih dioda ugrađenih u gornji set ormarića, ili pak ubaciti zidne svetiljke.

Pored osvetljenja radnog prostora, možda će vam trebati i dodatno osvetljenje za trpezarijski sto. Ovo je posebno važno ako je sto daleko od prozora, ili je kuhinja prilično velika. Postavite viseću lampu, a rastojanje od lampe do stola treba da bude najmanje 71-90 cm visine.

11. Organizujte skladištenje

Procenite koliko će posuđa, kuhinjskog pribora i hrane biti pohranjeno u ormarićima. Možda nemate puno posuđa, pa će umesto zidnih ormara mogu poslužiti police. Možda ste fanatik začina i potrebna vam je cela fioka dodatnih kontejnera za njih.

Da biste izbegli nered i greške u uređenju kuhinje, napišite i sortirajte sadržaj u kategorije: tanjiri, šolje, pribor za jelo, lonci, namirnice, kućna hemija itd. Tako ćete lakše osmisliti i sadržaj ormara i polica.

 

Ana Maria Gaspar via Getty