150 brojeva časopisa BRAVACASA: Intervju sa urednicom

by | oktobar 8, 2024
150 brojeva časopisa BRAVACASA: 18 godina najlepših domova i korisnih ideja i saveta

I pre nego što se pojavio na srpskom jeziku, italijanski i svetski popularan časopis o uređenju enterijera Bravacasa je u Srbiji bio omiljen među ljubiteljima lepih stanova i kuća, kao i dizajna koji se tiče uređenja enterijera.

BRAVACASA: Jubilarni broj i godina punolestva

Izdavačka kuća Color Press je prepoznala ovo interesovanje i pre 18 godina počela da izdaje ovaj časopis na srpskom jeziku prateći italijansko izdanje, ali i unoseći neke promene. Nedavno se u prodaji pojavio jubilarni 150. broj Bravacase, što je bio povod da porazgovaramo sa glavnom i odgovornom urednicom Tatjanom Marić Ivković.

bravacasa

Novi broj je u prodaji!

Članak se nastavlja posle reklama

Intervju sa urednicom magazina BRAVACASA

Već 18 godina, odnosno od prvog broja, uređujete Bravacasu, kako je sve počelo i šta se menjalo tokom svih ovih godina?

Da, moj rad na ovom časopisu je ove godine obeležio punoletstvo, a trenutno je u prodaji jubilarni 150 broj. Prvih godina smo strogo pratili italijansko izdanje, ali smo sve vreme osluškivali potrebe, želje i navike naših čitalaca pa smo počeli da unosimo i neke promene u sadržaj.

Na šta su se odnosile te promene?

Članak se nastavlja posle reklama

Pre svega na enterijere koje smo predstavljali. Naime, Italijani jesu neprikosnoveni kad je reč o dizajnu i uređenju ambijenta, međutim njihovi prostori su nekako više delovali kao galerije u kojoj su izložene stvari s potpisom poznatih dizajnera, a manje kao porodični domovi.

časopis

Članak se nastavlja posle reklama

S obzirom na to da je cilj Bravacase da usmeri čitaoce kako da kreiraju lep ambijent koji će odgovarati njihovim životnim navikama i istovremeno zadovoljiti sve estetske kriterijume počeli smo da sarađujemo sa arhitektama i dizajnerima iz svih delova sveta koji su nam rado slali fotografije enterijera koje su uredili. Tako smo došli do odlične kompilacije – s jedne strane pokazujemo čitaocima luksuzne prostore vredne divljenja, a s druge odlično uređene i lepe porodične stanove i kuće, pa kome šta odgovara.

Kolekcija lepih enterijera

Kako ste birali koje stanove ćete objaviti?

Članak se nastavlja posle reklama

Birali smo tako što smo vodili računa da prostor bude i funkcionalan i lep. Takođe, gledali smo da stanovi koje objavimo u jednom broju budu različitih kvadratura, ali i stilova uređenja. Na taj način smo stekli veoma širok krug čitalaca, a kasnije i pratilaca na društvenim mrežama. Cilj kojem smo težili bio je da, pre svega, budemo korisni, tj. da svi oni koji uređuju stanove mogu da kopiraju neke ideje iz onih koje smo objavili.

magazin

Članak se nastavlja posle reklama

U kojoj meri je Bravacasa bila vodič vašim čitaocima pri uređenju domova?

Nadam se u velikoj. Sve stanove koje smo do sada objavili i koje ćemo ubuduće objavljivati pre svega moraju da budu funkcionalni, što znači da svi članovi porodice imaju dovoljno prostora za zabavu, rad i odmor, da im dom bude utočište u kojem će se osećati dobro, ali i da izgleda lepo u toj meri da ga rado pokažu drugima. Takođe uvek se trudimo da sugerišemo čitaocima da pri kreiranju svog ambijenta vode računa o tome da prostor u kojem žive bude zdrav, znači da je obezbeđena dobra cirklulacija vazduha, prohodnost, a i da ima dovoljno prirodnog svetla.

Da li bi se to moglo smatrati kao edukativnom stranom časopisa?

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno. Nije poenta samo prikazati lep ambijent i tako završiti priču. Naprotiv, ljude treba upoznati sa prednostima i manama materijala koji se upotrebljavaju, načinima na koje mogu da reše neki konstrukcioni problem u stanu i pretvore ga u koristan element, predočiti im različite vrste rasvete koji će prostoriju učiniti adekvatnom i za rad i za odmor i sl.

Koji je stil uređenja, po vašem mišljenju, najomiljeniji među čitaocima?

Sudeći po reakcijama čitalaca reklo bi se da je to neka dobra mešavina toplijeg minimalizma i skandinavskog stila. Kad kažem “toplijeg minimalizma” mislim na ambijent koji jeste moderan, čistih, ravnih linija, opremljen modularnim elementima nameštaja, ali nije hladan i bezličan. Skandinavski stil često služi kao ideja vodilja jer zagovara upotrebu prirodnih materijala, a pritom odiše praktičnom jednostavnošću. Spajanjem ova dva stila dobija se odličan rezultat.

Članak se nastavlja posle reklama

bravacasa

Očekivanja u narednom periodu

Šta možemo da očekujemo od Bravacase u narednom periodu?

Mnoštvo lepo uređenih stanova, pre svega, ali i saveta stručnjaka i ideja za uređenje. Kod nas, ali i okruženju, dosta se gradi i sve je više mladih parova i porodica koji su kupili stan i upustili se u “avanturu” opremanja. Mi smo tu da im poslužimo kao odlični poznavaoci materije, dobri savetodavci i inspiracija pri kreiranju sopstvenog doma.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao i do sada, akcenat će nam uvek biti na načinima na koje mogu izvući maksimum iz postojeće kvadrature, a da pritom budu zadovoljni njegovom estetskom stranom. Naravno, u ovoj “misiji” nam uveliko pomažu brojni saradnici i oglašivači upoznajući čitaoce sa najnovijim trendovima, uslugama i stvarima za opremanje doma.

 

promo