Najpopularniji model za jesen i zimu 2024. je – barn jakna

by | oktobar 12, 2024
barna jakna

Do skora smo mislile da bomberu nema ravnog, bar kada je ulična moda u pitanju. Ali, stigla je jesen 2024. i ništa nije tako moderno kao barn jakna

Verovale ili ne, ono što je danas odlika dobrog uličnog autfita, poznatim je učinila engleska kraljica Elizabeta. Ona je barn jaknu nosila  daleko pre nego se prepoznatljiv široki model sa klasičnom kragnom pojavio na Pradinoj pisti. A pre kraljice? Pa, recimo samo da je ova jakna nastala u 19. veku, u Francuskoj, ali da ni izbliza nije bila namenjena ni modernim ženama, ni kraljicama, već radnicima i farmerima.

Kako je barn jakna postala najpopularniji model?

Lako: Prada ju je prikazala na svojoj pisti za proleće/leto 2024. Izdržljivi materijali u zelenoj, marun i teget boji, kožne kragne i sve to pomešano sa suknjama sa resama. Od tog prvog prikazivanja na Milanskoj nedelji mode, dizajneri su jednostavno preusmerili pažnju na radničke jakne. Hermes je odao poštu stilu pokojne kraljice serijom jakni sa sportskim kožnim kragnama i džepovima, a Bottega Veneta je sve to prikazala na vunenim kaputima. Nakon toga, skoro svaki brend je primer, a bilo je potrebno tek nekoliko nedelja da barn jakna osvoji ulice. Nije bilo nijedne influenserke sa A liste koja se nije pojavila u engleskoj radničkoj jakni.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako nositi barn jakne?

Ukoliko na mrežama potražite inspiraciju, videćete da se barn jakne nose svuda i u najneverovatnijim kombinacijama. To može biti haljina na tufne i kožne jahaće čizme, ili široki denim i obična bela majica. Barn jakna je jednostavno – it komad koji podiže bilo koji autfit. Najlakši način da je nosite? Ležerno, uz farmerke i ravne cipele (mokasine, po mogućstvu), to dodaje dašak rustičnog šarma vašem izgledu.

U francuskom stilu

Još jedan jednostavan način da stilizujete barn jakne jeste da pogledate kako to rade na ulicama Pariza. Breton pruge, svetli široki džins i ravne cipele – barn jakna održava autfit jednostavnim.

Barn jakna i mini suknja

Su treći jednostavan način da prigrlite radničku jaknu a da pritom ne izgledate kao da ste stigle sa engleskog sela. Pričamo o ultra mini suknju, onoj koja tek malo viri ispod jakne i dubokim ravnim čizmama, robusnom modelu.

Članak se nastavlja posle reklama

Radnička jakna i gumene čizme

Zvuči gotovo neverovato kao izbor moderne devojke, ali – on to jeste. Moderan, udoban, vrlo praktičan.

Jeremy Moeller/GettyImages