Kako da peškiri ostanu mekani posle pranja: Jednostavni, a efikasni trikovi!

by | oktobar 15, 2024
kako da peškiri ostanu mekani posle pranja

Otrkivamo nekoliko trikova kako da peškiri ostanu mekani posle pranja, a koji su nam preko potrebi.

Naši peškiri stižu iz prodavnice supermekani i plišani—ali samo je pitanje vremena kada će postati grubi i tanki, zar ne? Pogrešno! Uz odgovarajuću tehniku nege i pranja, možete da održite svoje peškire mekim i paperjastim mnogo duže. Dakle, ako želite da sačuvate savršen nivo plišanosti, sledite ovaj savet stručnjaka da bi vaši peškiri duže bili kao novi!

Kako da peškiri ostanu mekani posle pranja?

Pranje i sušenje u mašini može biti grubo za peškire, tako da verovatno ne želite da ih perete svaki put kada ih koristite – osim ako su bili u kontaktu sa puno znoja, prljavštine ili hlora. Umesto toga, odlučite se za pranje nakon nekoliko upotreba, savetuju stručnjaci.

Članak se nastavlja posle reklama

Uverite se da svoje peškire između upotreba okačite, kako bi mogli da se osuše što je pre moguće. Ako ostanu na vlažnoj gomili na podu, veća je verovatnoća da će se razviti buđ, bakterije i druge bolesti koje ne želite da vratite na svoje telo nakon što ste se okupali.

Nemojte prepuniti mašinu za pranje veša

Ovo je dobar savet za sve i inače perete – preopterećenje mašine za pranje veša znači manje prostora za kretanje  odeće ili peškira, a samim tim, manje je i izlaganje deterdžentu i stvarno čišćenje.

Ali kako da obezbedite da odeća i peškiri imaju dovoljno prostora za pravilno pranje? Uradite test dlanom. Ako možete da stavite ruku između ivice bubnja mašine za pranje veša i odeće, niste je pretrpali.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali pošto su peškiri teži i upijaju više vode od odeće, napunite mašinu samo do pola, da biste smanjili habanje mašine usled težine mokrih peškira.

Članak se nastavlja posle reklama

Perite samo peškire

Pranje peškira sa odećom, posteljinom ili drugim tkaninama može pohabati sve stvari, uključujući i peškire. Naime, tekstura peškira može ogrubeti delikatne tkanine i ostaviti mnogo vlakana (dlačica) od peškira na vašoj odeći. A pošto peškiri zahtevaju duže vreme sušenja od većine odeće, to može dovesti do toga da ostavite svoju odeću u sušilici mnogo duže nego što je potrebno.

Ali vaši peškiri se takođe mogu oštetiti pranjem sa drugim predmetima – potrebna je samo jedna crvena košulja sa gomilom belih peškira da postanu ružičasti.

Članak se nastavlja posle reklama

Možda biste takođe želeli da sortirate svoje peškire po vrsti – peškiri za lice zajedno sa peškirima za kupanje – tako da možete izbeći potencijalnu unakrsnu kontaminaciju bakterijama iz različitih delova vaše kuće.

Polako sa deterdžentom za veš

Više nije bolje kada je u pitanju deterdžent odnosno prašak za veš. U stvari, upotreba previše deterdženta za veš zapravo može izazvati skupljanje tkanine zbog čega vaši peškiri postaju grubi. (Što bi vas moglo navesti da sledeći put stavite više deterdženta – i to postaje začarani krug koji vodi ka sve grubljim i grubljim peškirima!)

Članak se nastavlja posle reklama

Umesto toga, ograničite deterdžent na samo nekoliko dozera i videćete da je ovo odličan način kako da peškiri ostanu mekani posle pranja!

Koristite sirće, a ne omekšivač

Mislili biste da bi omekšivač bio ključ za održavanje vaših peškira mekim, ali zapravo ovo ima prilično neželjene efekte na vaše peškire. Naime, omekšivač obmotava vlakna i sprečava čišćenje peškira.

Umesto toga,  preporučuje se korišćenje četvrtine šolje sirćeta tokom ciklusa ispiranja kako bi se uklonio višak deterdženta i da bi vaši peškiri bili malo mekši i paperjasti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da peškiri ostanu mekani posle pranja i sušenja

Čak i na najnežnijim podešavanjima, vaša mašina za sušenje može povećati habanje vaših peškira, što dovodi do kraćeg životnog veka. Možete smanjiti habanje i izbeljivanje peškira tako što ćete ih sušiti na vazduhu, odnosno na sušilici, umesto uz pomoć mašine za sušenje veša.

LumenSt via Getty