Tik pred sezonu: Ovo je hrana protiv prehlade i gripa! Pripremite zalihe na vreme!

by | oktobar 18, 2024
hrana protiv prehlade i gripa

Umesto da lečimo, hajde da preduhitrimo kijavice, zapušen nos i povišenu temperaturu. Ovo je hrana protiv prehlade i gripa koja bi trebalo da se nađe na našem dnevnom meniju već sada!

Sa početkom hladnijeg vremena, televizijski etar je zauzet reklamama za sve vrste lekova protiv prehlade. Feedovi su nam prepuni poruka o velikim dozama vitamina C, čudesnim lekovima za kašalj i tako dalje. Ali sve ovo je lečenje posledica i, najčešće, uklanjanje simptoma. Nije li bolje da se ne borimo protiv prehlade, već da ojačamo imuni sistem i da se uopšte ne razbolimo?

Hrana kao najjača odbrana protiv prehlade i gripa

Cilj je da se osećamo odlično tokom cele godine, a ne samo da se „ne razbolimo“, već da budete u odličnoj fizičkoj i psihičkoj formi.

Članak se nastavlja posle reklama

To je upravo ono čemu služi pravilna ili uravnotežena ishrana. Ne postoji univerzalni proizvod, čija upotreba će rešiti sve probleme jednom zauvek. Ali, po pravilu, spremamo hranu uglavnom na brzinu ili kuvamo za nekoliko dana, jer nemamo mnogo vremena pre ili posle posla.

A time automatski ograničavamo ishranu i ne dobijamo neke mikroelemente, vitamine. ili hranljive materije. A jednostavno prilagođavanje ishrane u kojem su zastupljen i proteini, masti i  ugljeni hidrati, što mnogi rade, ne daje isti efekat kao sveobuhvatna uravnotežena ishrana.

Na primer: odgovarajuća vlakna, koja se nalaze u povrću, začinskom bilju i žitaricama, pomažu u regulisanju varenja, ali proteini u živini, ribi, jajima i mahunarkama su potpuno drugačiji i možete zameniti jedno drugim, ali ne bi trebalo.

Članak se nastavlja posle reklama

Štaviše, često se dešavaju situacije kada jednostavnom zamenom jednog proizvoda drugim, situacija se dramatično menja: kada počne da jede belu ribu umesto piletine, sportista počinje da dobija na mišićnoj masi, a eliminisanje mleka u čistom obliku dovodi do gubitka težine od 4 -8 kg mesečno. Riba sadrži aminokiseline, morski plodovi sadrže jod, a zelenilo sadrži vitamine.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako prilagoditi svoju ishranu

Evo nekoliko jednostavnih pravila:

Ishrana treba da sadrži različite izvore proteina. Ako nema alergijskih reakcija ili ličnih uverenja (veganstvo), onda bi trebalo da jedete ribu najmanje 2 puta nedeljno, a jednom do dva puta nedeljno nemasno goveđe i teleće meso;

Članak se nastavlja posle reklama

Veoma je preporučljivo jesti sveže povrće i voće i zelenilo svaki dan. Naročito u hladnoj sezoni;

morski plodovi – 1-2 puta nedeljno;

Članak se nastavlja posle reklama

složeni ugljeni hidrati takođe treba da budu zastupljeni skoro svaki dan (žitarice, durum pšenica).

Iz ishrane treba isključiti brze ugljene hidrate, šećere, prženu i masnu hranu – sve to, pored toga što ne donosi nikakvu korist, nepotrebno opterećuje organizam, dovodi do pospanosti ili stalnog osećaja umora. I, kao što znate, mnoge bolesti, posebno prehlade, razvijaju se na pozadini opšteg umora i preopterećenja tela.

Pregledom i ispravnim sastavljanjem vašeg plana ishrane ne samo da možete poboljšati svoj izgled, već i značajno poboljšati svoje fizičko i mentalno stanje i održati zdravlje dugi niz godina.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz sve to, naravno, važno je unositi dovoljnu količinu tečnosti. Pored vode, birajte nezaslađene prirodne sokove od citrusnog sezonskog voća kao i nezaslađene biljne čajeve.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se borite protiv prehlade i gripa?

Loading ... Loading ...
Wavebreakmedia Ltd via Getty