Pojavila se lažna Temu aplikacija koja krade podatke, a evo kako je prepoznati i kako se zaštititi!

by | oktobar 17, 2024
lažna Temu aplikacija

Vest da se pojavila lažna Temu aplikacija uzdrmala je region, a mi vam u nastavku otkrivamo kako da prepoznate prave aplikacije i kako da se zaštitite od onlajn prevara.

Upozoravaju se građani koji koriste Temu da se pojavila lažna aplikacija pod imenom „Temu“ na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play). Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

Kako izgleda lažna Temu aplikacija?

Temu je vrlo brzo postao popularna platforma za milione kupaca širom sveta. Od svog lansiranja krajem 2022. godine, aplikacija je doživela eksplozivan rast, a sada ima preko 167 miliona aktivnih korisnika mesečno. Sa bruto vrednošću robe od 15,33 milijarde dolara u prethodnoj godini, Temu se transformisao u pravi šoping centar.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, ovaj uspeh nije prošao nezapaženo od strane prevaranta. Privučeni milijardama koji teku kroz platformu, oni su se infiltrirali u aplikaciju, hvatajući neoprezne kupce. Bilo preko lažnih prodavaca, lažnih ponuda ili krađe identiteta, prevaranti su stalno u potrazi, pokušavajući da izmame novac i lične podatke kupaca.

Poznavanje najčešćih Temu prevara i rešenja kako ih izbeći je neophodno prilikom kupovine ponuda sa platforme.

Najčešće Temu prevare koje treba da znate

Temu imejl prevare

U ovoj prevari, šalju se lažne e-poruke koje izgledaju kao da su od Temua. Ovi imejlovi za krađu identiteta mogu obećavati nagrade, popuste ili besplatne proizvode u zamenu za vaše lične podatke, malu „naknadu za slanje“ ili za popunjavanje ankete. Ali ono što oni zaista traže su podaci o vašoj kreditnoj kartici ili prilika da zaraze vaš računar malverom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako to izbeći: Uvek dvaput proverite email adresu pošiljaoca — originalne Temu poruke e-pošte će doći sa domena „temuemail.com“. Međutim, imajte na umu da domeni mogu biti lažni, tako da nikada ne kliknite na linkove direktno iz e-pošte. Umesto toga, sami idite na zvaničnu Temu lokaciju ili aplikaciju. Ako se čini da nešto nije u redu, prijavite imejl preko Temu-ove zvanične stranice za korisničku podršku. Originalnu Temu aplikaciju izdaje Temu International LLC i na njoj imate obaveštenje da kupci budu pažljivi, da Temu aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke

Promocije lažnih Temu poklon kartica

Na platformama društvenih medija kao što su TikTok, Twitter i Instagram, prevaranti promovišu lažne poklon kartice sa Temua. Ponekad ove prevare imaju oblik obmanjujućih promocija, gde se podstičete da preuzimate aplikacije, kupujete na mreži ili igrate igrice da biste se kvalifikovali za poklon kartice. Ovo može potrajati nedeljama , a čak i tada, obećana nagrada često nikada ne stigne.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako to izbeći: Ne učestvujte u promocijama koje su previše dobre da bi bile istinite. Ako tražite istinsku uštedu, držite se Temuovih zvaničnih kanala. Zapamtite, ako vam oglas na društvenim mrežama nudi besplatan novac, verovatno je to prevara.

Prevare sa partnerskim vezama Temu

Iako Temu ima legitimne programe za saradnike i uticajne osobe, osoba se može pretvarati da je partner Temua da bi vas naterao da kliknete na opasnu vezu. Ovi video snimci često prikazuju primamljive slike gotovine ili luksuznih predmeta, navodeći ljude da koriste kod prevaranta prilikom registracije za Temu, što im donosi nagrade o vašem trošku.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako to izbeći: Uvek proverite da li je izvor verodostojan pre nego što kliknete na Temu „partnerske veze“ sa platforme — mogli bi da vas odvedu na lažnu lokaciju. Ako želite da imate koristi od Temuovog sistema preporuka, uverite se da koristite kodove koje dele pouzdani izvori, kao što su prijatelji ili zvanične Temu promocije.

Lažna Temu aplikacija i falsifikovani proizvodi

Čak i kada koristite zvaničnu aplikaciju Temu, niste potpuno sigurni od prevara. Pošto se Temu oslanja na prodavce trećih strana, neki beskrupulozni prodavci mogu pokušati da prodaju falsifikovane proizvode. Iako je Temu uveo „značku za verifikaciju“ kako bi pomogao u identifikaciji prodavaca od poverenja, ovo nije sigurno. Neki prodavci takođe mogu pogrešno prikazati veličinu ili kvalitet proizvoda ili ih ne isporuče u potpunosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako to izbeći: Držite se popularnih prodavaca sa jakom istorijom pozitivnih recenzija i značkom za verifikaciju. Budite oprezni sa poslovima koji izgledaju previše dobri da bi bili istiniti, i zapamtite da na platformi kao što je Temu, nema garancije da nećete naići na falsifikat.

Temu Xbox prevare

2024. korisnici Xbox Live-a počeli su da dobijaju neželjene poruke koje sadrže prevare u vezi sa Temuom. Spameri kreiraju naloge za jednokratnu upotrebu kako bi preplavili korisnike lažnim obećanjima o besplatnim poklon karticama, nadajući se da će prevariti nekoliko nesuđenih igrača da podele lične podatke.

Kako to izbeći: Najbolji način da se zaštitite je jednostavan — ignorišite bilo koju Xbox Live poruku koja obećava besplatne poklone ili kartice. Legitimne kompanije ne distribuiraju nagrade putem neželjenih poruka sa nasumičnih naloga.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer Xbox prevare:

Imitatori korisničke službe Temua

Prevaranti se često predstavljaju kao deo Temu korisničke službe, pokušavajući da vas prevare da otkrijete lične podatke ili podatke o nalogu. Mogu da vas kontaktiraju putem neželjenih poruka ili poziva, tvrdeći da su im potrebni vaši podaci da bi rešili problem.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako to izbeći: Uvek se obratite Temu korisničkoj podršci preko zvaničnih kanala. Ako vas neko kontaktira tvrdeći da je iz korisničke službe, potvrdite njegov identitet pomoću alata za pretragu ljudi pre nego što podelite bilo koju informaciju. Legitimni predstavnici nikada neće tražiti lične podatke iz vedra neba.

Kako bezbedno kupovati na Temu?

Kada kupujete na Temu, dajte prednost svojoj bezbednosti na mreži. Proverite recenzije dobavljača, koristite bezbedne načine plaćanja i imajte pouzdanu onlajn bezbednosnu aplikaciju. Pre otvaranja naloga, odvojite vreme da pregledate Temu politiku privatnosti da biste razumeli kako će se postupati sa vašim podacima.

Turotijal kako da pratite prodavca ili prodavnicu na Temu aplikaciji kako biste utvrdili validnost proizvoda koji želite da naručite:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Koristite zasebnu imejl adresu : Napravite lažni nalog e-pošte posebno za Temu umesto svoje primarne e-pošte. Ovo pomaže u zaštiti vašeg glavnog prijemnog sandučeta od potencijalnih pokušaja „pecanja“.

2. Koristite virtuelnu karticu za plaćanja: Izbegavajte povezivanje svoje kreditne kartice ili bankovnog računa direktno sa Temu. Umesto toga, prebacite sredstva na virtuelnu karticu i koristite je za svoje kupovine.

3. Proverite recenzije prodavaca: Pre kupovine, pogledajte recenzije prodavaca i izbegavajte prodavce sa uglavnom negativnim povratnim informacijama ili vrlo malo recenzija.

4. Potražite proverene prodavce : Temu označava zvanične brendove plavom značkom i kvačicom. Dajte prednost kupovini od ovih proverenih prodavaca da biste smanjili rizik od prevara.

5. Prilagodite podešavanja uređaja: Ograničite podatke koje delite sa Temu prilagođavanjem dozvola za aplikaciju.

6. Ograničite skupe kupovine: Neka vaša potrošnja na Temu bude umerena da biste smanjili potencijalne gubitke u slučaju prevare ili bilo kojih drugih neočekivanih problema.

7. Zaštitite svoj nalog: Koristite jaku, jedinstvenu lozinku za svoj Temu nalog da biste smanjili rizik od hakovanja.

8. Koristite alatke za privatnost i bezbednost : Razmislite o korišćenju VPN-a da biste sakrili svoju IP adresu tokom pregledavanja i instalirajte renomirani antivirusni program koji će vam pomoći da otkrijete i uklonite potencijalne pretnje.

9. Budite oprezni sa pokušajima „pecanja“: Oprezno sa svim mejlovima ili porukama za koje se tvrdi da su od Temua i tražite lične ili finansijske informacije. Zapamtite, Temu nikada neće tražiti osetljive informacije putem e-pošte ili tekstualnih poruka.

Šta učiniti ako nas je lažna Temu aplikacija već prevarila?

Ako budete prevareni na Temu-u, trebalo bi da preduzmete hitne mere da zaštitite svoje finansije, obezbedite svoj uređaj i prijavite incident.

· Kontaktirajte Temu korisničku podršku: Prijavite prevaru ili lažnog prodavca Temu timu za podršku odmah.

· Obavestite svoju banku: stupite u kontakt sa svojom bankom da vidite da li mogu da ponište transakciju i da vam pomognu da povratite svoj novac.

Koristite li Temu?

Loading ... Loading ...

 

Markus Mainka via Shutterstock;