RECEPT: Čorba sa pečurkama
POTREBNO JE:
- 400 g šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- 2 l juneće supe iz kocke
- 100 g slanine
- 1 dl pavlake
- 1 kašika senfa
- 1/2 veze peršunovog lista
- 2 kašike gustina
- 5 kašika ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Crveni luk i slaninu iseći na kockice, šampinjone na listove, a peršun što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, zatim dodati slaninu pa i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati šampinjone i dinstati dok ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
4. Posuti gustinom, promešati, naliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
5. Pred kraj kuvanja dodati senf i začine po ukusu.
6. U gotovu čorbu umešati pavlaku.
REČ PLUS:
Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od
mineralnih sastojaka značajne su količine kalcijuma. Uz plodove mora,
najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim
količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a poseduje i
antikancerogeno delovanje.