Oslić u paradajz sosu: Savršena večera za Badnji dan

by | januar 5, 2025
oslić u paradajz sosu

I dok smo navikli da u danima posta, kao i za Badnji dan, uglavnom jedemo šarana ili soma, naš predlog jeste da probate oslić u paradajz sosu.

Kao što smo već spomenuli, pored rečnih riba šarana, soma i štuke, oslić je najčešća morska riba na našoj trpezi. Pored toga što predstavlja jedan od najboljih izvora esencijalnih masnih kiselina, proteina, oslić spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem vode, što automatski znači i malo kalorija i zasićenih masti.

Za šta je zdrav oslić?

Oslić je dobar izvor proteina i polinezasićenih masnih kiselina, a slično bakalaru, sadrži određene količine vitamina A i C. Ova riba je takođe sjajan prirodni izvor minerala, uključujući jod, kalcijum, cink, kalijum, fosfor i magnezijum. Sve ovo su sasvim dovoljni razlozi da uključite ovu ribu u svoj meni makar dva puta nedeljno. A pravo vreme za to svakako su dani posta, kao i Badnje veče, kada tradicionalno skoro svi pripremamo ribu.

Oslić u paradajz sosu

Ako tražite lagan riblji recept za svaki dan, obratite pažnju na sledeće – nežnu dinstani oslić u paradajz sosu. Ovaj recept pronašli smo kod kulinarske blogerke danilchenko_77.

Sastojci

oslić – 600 g

Članak se nastavlja posle reklama

brašno – 4 kašike. l (+ 1 kašika za sos)

crni luk – 1 kom

šargarepa – 1 kom

Članak se nastavlja posle reklama

sok od paradajza – 500 ml

so, suvi začini po izboru (peršun, beli luk u prahu, ruzmarin…)

Članak se nastavlja posle reklama

Oslić u paradajz sosu- priprema

1. Ribu treba očistiti, oprati i iseći. Svaku šniclu treba uvaljati u brašno.

2. Filete oslića ispržite na ulju na jakoj vatri – ne pržite je dok ne bude gotova, već samo dok ne porumeni. Stavite u posebnu posudu.

3. Luk  sitno iseckati, a šargarepu naribati. U istom tiganju propržite seckani luk do zlatne boje i dodajte šargarepu. Kada šargarepa omekša, dodajte brašno i pržite još 3 minuta.

3. U smesu sipajte sok od paradajza, posolite i dodati začine. Krčkajte sos 5 minuta i stavite ribu u njega. Pokrijte poklopcem i sve zajedno dinstajte još 10 minuta. Poslužite sa krompir salatom ili posnim pire krompirom.

Ceo recept možete pogledati i u videu u nastavku.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @danilchenko_77

PiraPora via Getty




Kliknite na video da saznate više: