5 ukusnih čajeva koji ekspresno podižu imunitet
Čajevi za podizanje imuniteta su lagan i ukusan način da pojačate odbranu svog ogranizma. Evo 5 najefikasnijih
Posle dugog dana, šolja čaja bi mogla biti sve što vam treba da osetite mir. Čajevi će vas smiriti, ali će vas i ojačati. Biljni čajevi su poznati po tome što su prepuni vitamina, minerala, antioksidansa, polifenola i nekoliko drugih jedinjenja koja mogu da pomognu u održavanju funkcije imunoloških ćelija.
Kako čajevi za podizanje imuniteta čuvaju naše zdravlje?
Prva linija odbrane vašeg imunološkog sistema su koža i sluzokoža u nosu, grlu i digestivnom traktu. Kada ste adekvatno hidrirani, vaše telo može da proizvede snažnu fizičku barijeru da spreči ulazak stranih bakterija i virusa u vaše telo. Čaj može pomoći u toj hidrataciji. Štaviše, čajevi su prepuni raznih vitamina i minerala koji mogu ponuditi neke dodatne prednosti za jačanje imuniteta.
Čajevi takođe sadrže jedinjenja kao što su antioksidansi, polifenoli, katehini, flavonoidi i tanini koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa neutralizacijom slobodnih radikala, objašnjava Kristin Kaplan, dijetetičar.
Čajevi za podizanje imuniteta:
Moringa čaj
Poreklom iz Indije, moringa čaj meša zemljane ukuse da bi se na kraju postigla aroma vrlo slična popularnom zelenom čaju. Moringa čaj se pravi od listova biljke moringa oleifera, koja se često naziva „čudotvornim drvetom“ zbog širokog spektra zdravstvenih koristi. Listovi ovog drveta su prepuni esencijalnih hranljivih materija, vitamina i antioksidanata, što čini moringa čaj odličnim izborom za jačanje zdravlja.
Čaj od kurkume
Čaj od kurkume je prvi put nastao u Japanu, gde su mleveni rizomi biljke kurkuma longa – i još uvek ga vole ljubitelji čaja širom sveta. Čaj od kurkume je nadaleko poznat po svojim moćnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, prvenstveno zbog svog aktivnog jedinjenja, kurkumina. Neke od ključnih prednosti uključuju smanjenje zapaljenja u telu i snažnu antioksidantnu zaštitu.
Zeleni čaj
Verovatno ste ranije čuli za mnoge prednosti zelenog čaja, a to je zato što praktično ne postoji ništa što ovo piće ne može da uradi. Zeleni čaj je poznat po svom visokom sadržaju antioksidanata—posebno katehina—koji imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, kao što su potencijalno smanjenje rizika od hroničnih bolesti, pojačavanje metabolizma, poboljšanje funkcije mozga, podržavanje zdravlja srca i pomoć u snižavanju nivoa holesterola.
Čaj od šipka
Šipak, kao i mnogi čajevi koji sadrže voće, imaju visok sadržaj vitamina C. Čaj od šipka sadrži mnoštvo vitamina i antioksidanata, kao što je askorbinska kiselina, za jačanje imuniteta.
Čaj od zove
Zova sadrži jedinstvena jedinjenja koja se zovu polisaharidi koja pomažu da stimulišete vaš imuni sistem da pojača odgovor na patogene. Ako želite da malo pojačate svoju imunološku funkciju, sipajte sebi šoljicu čaja od bazge.