Organska proizvodnja hrane u Srbiji
Od 10. juna pa do kraja septembra, u Novom Sadu će biti organizovana pijaca „Moj salaš“, na kojoj će sertifikovani proizvođači organske hrane moći da izlažu i prodaju voće i povrće koje je organski proizvedeno.
Nevladina organizacija Zelena mreža Vojvodine pokrenula je kampanju za proizvodnju zdrave hrane „Organska poljoprivreda – Dobra za tebe, dobra za prirodu“. U okviru kampanje, svake sedmice od 10. juna pa do kraja septembra, u Novom Sadu će biti organizovana pijaca „Moj salaš“, na kojoj će voće i povrće koje je organski proizvedeno izlagati i prodavati proizvođači iz Vojvodine, kazala je na konferenciji za novinare Olivera Radovanović.
Prema njenim rečima, na pijaci će proizvode moći da izlažu i prodaju samo sertifikovani proizvođači organske hrane. Dodala je da u Novom Sadu postoji i prva prodavnica organski proizvedene hrane. „Kampanja će biti okrenuta ka potrošačima, jer želimo da ih upoznamo sa svim prednostima organske hrane koja povoljno utiče na zdravlje ljudi i prirode“, rekla je Radovanović. Aktivistkinja Zelene mreže Vojvodine je apelovala na nadležne u opštinama, Pokrajini i u Republici da pomognu organsku proizvodnju hrane.
Predstavnik nemačke vladine organizacije za tehničku saradnju GTZ Tomislav Knežević rekao je da je organska proizvodnja hrane ujedno i velika šansa za privredu Srbije. Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Branka Lazić, navela je da će na tom fakultetu od sledeće školske godine postojati i akreditovani odsek za organsku poljoprivrednu proizvodnju, prvi takav u Srbiji.
Lazić je navela da je okolina Novog Sada veoma povoljna za organsku proizvodnju povrća i voća i podsetila da je Evropska unija 2010. godine proglasila organsku proizvodnju kao model održive poljoprivrede. „Razlika između organski proizvedene hrane i ostale hrane je prosto u tome što organski proizveden paradajz zaista miriše kao paradajz, a paprika zaista miriše na papriku“, kazala je ona. Lazić je upozorila da su aditivi, pesticidi i nitrati velika opasnost za ljudsko zdravlje. Navela je da najveći proizvođač organske hrane u Vojvodini tu vrstu hrane proizvodi na 870 hektara zemljista.
Izvor: B92