Pet moćnih žitarica koje morate da uvrstite u svoj jelovnik

by | novembar 11, 2012

Pomalo zaboravljene žitarice koje su bila temelj ishrane naših predaka, vraćaju su u ishranu na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrednosti. Evo koje žitarice treba da uvrstite u svoju ishranu i zašto. 

1. Heljda

Članak se nastavlja posle reklama

Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata razlog je zbog kojeg bi heljda svakodnevno trebalo da se nađe na tanjiru. Bogata je ugljenim hidratima, sadrži sporo probavljivi skrob i jedan je od najboljih izvora belančevina. Zrno heljde sadrži antioksidans rutin koji leči od hipertenzije, koristi se kao prevencija kod dijabetesa i reumatizma i jača memoriju.

Priprema: U šolju heljde dodajte dve šolje vode i kuvajte 15 do 20 minuta. Možete je poslužiti kao prilog ili kao nadev sarmi i musaki.

2. Ječam

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarica koja obiluje mineralima: kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i selenom omiljena je u ishrani sportista, a ono što je čini posebnom je sadržaj od čak 35 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi. Od ječma se pravi slad koji zamenjuje šećer, idealan je kao zamena za kafu. Od ječmenog slada dobija se brašno visoke hranjive vrednosti koje obiluje vitaminom B12.

Priprema: Na šolju ječma koja sadrži samo 105 kalorija stavite tri šolje vode i kuvajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima i salatama a najviše koristi organizmu daće ukoliko ga konzumirate za doručak.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Proso

Žitarica izuzetno bogata gvožđem i magnezijumom pripada alkalnoj grupi hrane zbog čega je lako probavljiva. Sadrži serotonin koji podstiče dobro raspoloženje, obiluje niancinom koji smanjuje nivo lošeg holesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima. Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema: Jednu šolje prosa kuvajte oko 30 minuta u tri šolje vode, možete ga koristiti kao dodatak salatama, supama i doručku.

4. Amarant

Članak se nastavlja posle reklama

Ime ove žitarice potiče od grčke riječi besmrtan što dovoljno govori o njenoj snazi i vrednostima. Obiluje belančevinama, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcijuma od mleka i tri puta više vlakana od pšenice. Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente zbog čega je idalan za dohranu beba koje njegova kuvana sitna zrnca mogu lako sažvakati.

Priprema: Jednu šolju amaranta kuvajte u tri šolje vode oko 30 minuta. Dodajte ga u variva od povrća, salate ili ga pomešajte sa rižom i prosom i servirajte kao prilog uz glavna jela.

5. Zob

Članak se nastavlja posle reklama

Zob je neizostavna namirnica u zdravoj ishrani koja se zbog velike količine belančevina svrstava u najhranjivije žitarice. Bogata je vlaknima koja utiču na smanjenje holestreola u krvi i poboljšanje probave, jedan je najboljih izvora kalcijuma, soli kalijuma, skroba i šećera. Podstiče rad mozga, rast kod dece i jača mišićnu masu, njeni ugljeni hidrati lako se probavljaju i sporo ulaze u krv zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promena šećera i hipoglikemičnih stanja.

Priprema: Jednu šolju zobi kuvajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kao nadev za meso.

Tagovi: