Limun torta
Za 10 osoba
POTREBNO JE:
Za piškotu:
- 4 jajeta
- 125 g šećera
- 50 g gustina
- 50 g brašna
- rendana kora 1 limuna
Za prelivanje:
- 1 dl vode
- 4 kašike šećera
- 1 limun
Za fil:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g bele čokolade
- 4 dl slatke pavlake
- 1 kesica želatina u prahu
- rendana kora 1 limuna
- 2 vanil– šećera
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Piškota:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i rendanu koru limuna. Sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min. da porumeni.
Preliv:
1. Sjediniti vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Potom u sirup dodati sok od limuna i promešati.
3. Pripremljenim sirupom poprskati ohlađenu piškotu.
Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno sjediniti žumanca, šećer i vanil– šećer te kuvati na pari da se šećer otopi. Zatim dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode I ostaviti da nabubri.
5. U ohlađena žumanca dodati slatku pavlaku, sneg od belanaca i želatin pa dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
5. Ohlađenu piškotu vratiti u kalup te preko nje sipati pripremljeni fil I poravnati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana