Danas je Dan borbe protiv nasilja nad ženama

by | novembar 25, 2012

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen da bi se ukazalo na globalni problem nasilja protiv devojaka i žena, kao jedan od najrasprostranjenijih oblika ugrožavanja ljudskih prava.

Ujedinjene nacije su 17. decembra 1999. godine odlučile da se 25. novembar obeležava kao Dan borbe protiv nasilja na ženama, i tim povodom je generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun podsetio sve države članice da rade na poboljšanju statusa žena kako bi se ovaj problem iskorenio.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je zvanično prvi put proslavljen tek 2000. godine, 25. decembar brojne nevladine organizacije za prava žena obeležavaju kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama još od 1981. godine, na dan kada su brutalno pogubljene tri Mirabal sestre, političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici, po nalogu tadašnjeg vladara Rafaela Truhilje.

Na današnji dan svake godine organizacije za prava žena započinju kampanju „16 dana akrtivizma protiv polnog nasilja“, koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Statistike pokazuju da je jedna od tri žene bila primorana na seks ili iskusila nasilje i zlostavljanje tokom svog života, i to obično od strane nekoga koga dobro poznaju, poput prijatelja, rođaka ili člana uže porodice. Nasilje nad devojkama i ženama je veoma rasprostranjen i univerzalan problem i predstavlja jedno od najgorih oblika kršanja ljudskih prava, jer razara živote, uništava zajednice i usporava razvoj čoveka i društva.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: