Štrudla sa sirom
Za 6 osoba
POTREBNO JE:
Za testo:
- 400 g mekog brašna tipa 400
- 2 dl mleka
- 1/2 svežeg kvasca
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 65 g margarina
- 1 limun
- 1 kašičica šećera
Za fil:
- 60 g margarina
- 1 belance
- 300 g švapskog sira
- 100 g suvog vrata
- so
Za premazivanje:
- 1 jaje
PRIPREMA:
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, svež kvasac i kašičicu brašna, pa dobro izmešati I ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešanje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, 2 žumanceta, margarin, so i rendanu koru limuna. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Belance mikserom umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno sjediniti švapski sir, sitno seckani suvi vrat, malo soli po ukusu I sneg od belanceta pa polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Jufku oklagijom razvući u pravougaonik debljine 0,5 cm. Premazati penasto umućenim margarinom, a potom naneti fil i urolovati.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje I staviti u njega pripremljenu štrudlu. Premazati je umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana