Preklapače
Za 5 osoba
Potrebno je:
- 650 g mekog brašna tipa 400
- 2 dl ulja
- 1 dl mleka
- 1 svež kvasac
- 3 jajeta
- 150 g kačkavalja
- 250 g feta sira
- 250 g praške šunke
- 40 g parmezana
- 1 kašičica šećera
- origano
- so
- biber
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, kašičicu brašna, šećer i svež kvasac te dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, mlaku vodu, 2 jajeta i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo premazati uljem I ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo testo premesiti i od njega oblikovati petnaest manjih jufki.
5. Svaku jufku pomoću oklagije razvući u tanak disk.
6. Feta sir i kačkavalj izrendati na krupno rende, a prašku šunku sitno iseckati.
7. Na polovinu svakog diska od testa staviti kašiku seckanih sastojaka, a potom preklopiti i ručno pritisnuti da bi se krajevi spojili.
8. Pripremljene preklapače premazati umućenim jajetom i posuti parmezanom.
9. Pleh obložiti papirom za pečenje I u njega poslagati preklapače. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana