Medaljoni soma sa brokolijem
za 4 osobe
Potrebno je:
- 800 g krupnijih fileta soma
- 1 veći brokoli
- 3 jajeta
- 1 žumance
- 200 g kačkavalja
- 2 trougla topljenog sira
- 60 g putera
- 200 g prezliž
- 2 kašike brašna + brašno za paniranje
- 4 dl mleka
- 1 limun
- 2 dl ulja
- mešavina začina
Priprema:
1. Od fileta soma pomoću okruglog kalupa za krofne oblikovati osam medaljona.
2. Medaljone poprskati sokom od limuna i začiniti po ukusu.
3. Zatim ih uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezlu. Pržiti ih na vrelom ulju sa obe strane, te ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
4. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
5. U gotov sos dodati topljeni sir, žumance i začine po ukusu pa promešati.
6. Brokoli iskidati na cvetove i kratko probariti u slanoj vodi, pazeći da se ne raspadne.
7. Pržene medaljone poslagati u tepsiju. Na svaki medaljon staviti cvet brokolija i preliti sa malo bešamela. Odgore narendati malo sira.
8. Ovako pripremljene medaljone staviti u zagrejanu rernu dok se sir ne otopi.
Izvor: Dobra hrana