Medaljoni soma sa brokolijem

by | decembar 6, 2012

za 4 osobe

Potrebno je:

  • 800 g krupnijih fileta soma
  • 1 veći brokoli
  • 3 jajeta
  • 1 žumance
  • 200 g kačkavalja
  • 2 trougla topljenog sira
  • 60 g putera
  • 200 g prezliž
  • 2 kašike brašna + brašno za paniranje
  • 4 dl mleka
  • 1 limun
  • 2 dl ulja
  • mešavina začina

Priprema:

1. Od fileta soma pomoću okruglog kalupa za krofne oblikovati osam medaljona.
2. Medaljone poprskati sokom od limuna i začiniti po ukusu.
3. Zatim ih uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezlu. Pržiti ih na vrelom ulju sa obe strane, te ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
4. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
5. U gotov sos dodati topljeni sir, žumance i začine po ukusu pa promešati.
6. Brokoli iskidati na cvetove i kratko probariti u slanoj vodi, pazeći da se ne raspadne.
7. Pržene medaljone poslagati u tepsiju. Na svaki medaljon staviti cvet brokolija i preliti sa malo bešamela. Odgore narendati malo sira.
8. Ovako pripremljene medaljone staviti u zagrejanu rernu dok se sir ne otopi.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: