Pletenica s lisnatim testom

by | decembar 8, 2012

  • 350 g lisnatog testa
  • 600 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 4 pune kašike prezli
  • 2 čena belog luka
  • susam
  • biber
  • mešavina začina

Za prilog:

  • 4 dl mleka
  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 500 g mladog graška
  • 200 g mlade šargarepe
  • mešavina začina

Priprema:

1. Crni luk što sitnije iseckati, a beli luk ispasirati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, jaje, crni i beli luk, prezle i začine po ukusu. Sve sastojke ručno izmesiti da se dobije kompaktna smesa.
3. Lisnato testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
4. Duž jedne strane lisnatog testa rasporediti smesu od mesa, a potom urolovati.
5. Krajeve lisnatog testa pritisnuti da se slepe, a zatim rolat uzdužno zaseći napola tako da pri vrhu ostane spojen. Trake od testa i mesa uplesti i pri kraju slepiti.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega položiti oblikovanu pletenicu. Premazati je umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
7. Pečenu pletenicu iseći na parčad i poslužiti uz prilog od povrća i bešamela.

Prilog:
1. Mladi grašak i šargarepu obariti.
2. Posebno u šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu.
3. Obareno povrće procediti, sjediniti sa bešamel sosom i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: