Grilijaš torta

by | decembar 12, 2012

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna

Za fil I:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade

Za fil II:

  • 2 žumanceta
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanil-šećera
  • 2 kašike gustina
  • 3 dl mleka
  • 125 g margarina

Za grilijaš:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 150 g šećera
  • 100 g lešnika
  • ulje

Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg pa postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati kašiku brašna, 100 g mlevenih oraha i promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil I:
1. Sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije gusta kremasata masa.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje je otopiti.
3. U ohlađenu smesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

Fil II:
1. U manju šerpu sipati 2 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, gustin i vanil-šećer te sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju sjediniti fil I i fil II pa dobro izmešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Grilijaš:
1. Na umerenoj temperaturi otopiti šećer pa dodati lešnike i promešati.
2. Pripremljenu smesu preliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Potom je izlomiti i samleti u multipraktiku.

Finalni postupak:
1. Pripremljeni fil sjediniti sa grilijašom i dobro izmešati.
2. Kore premazati filom i naslagati jednu na drugu.
3. Preostalim filom premazati i bočne stranice torte te je dekorisati grilijašom.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: