Špikovani but u finom umaku

by | decembar 12, 2012

  • 1,2 kg svinjskog mesa od buta
  • 100 g pančete
  • 4 šargarepe
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 3 čena belog luka
  • 1 dl crnog vina
  • 6 suvih šljiva bez koštica
  • 1 koren peršuna
  • juneće supe po potrebi
  • 1/2 celera
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike senfa
  • mešavina začina
  • biber

Priprema:

1. Pančetu, kisele krastavce i 2 šargarepe iseći na štapiće.
2. Tankim nožem svinjski but ukoso izbostiti na više mesta, a zatim u proreze stavljati šargarepu, pančetu i kisele krastavce.
3. Potom but uvezati kuhinjskim nožem da bi zadržao željeni oblik i premazati ga senfom. Propržiti ga na vrelom ulju sa svih strana.
4. Preostale šargarepe, koren peršuna i celer očistiti i iseći na krupnije komade. Beli luk očistiti i ostaviti u komadu.
5. Čim meso porumeni dodati seckano povrće pa naliti junećom supom i crnim vinom da ogrezne. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi.
6. Kada tečnost napola uvri a meso omekša, dodati suve šljive i začine po ukusu te kuvati još 15 min.
7. Meso izvaditi iz tečnosti i ostaviti da se ohaldi, a zatim ga iseći na parčad.
8. Povrće sa preostalom tečnošću izmiksati i preliti preko mesa.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: