Gastro

Miris i ukus koji vraćaju u detinjstvo: Milin recept za Vasinu tortu

by Hana Dunđerov

27.06.2025.
Vasina torta recept
Vasina torta

Ukoliko bi trebalo da izaberete jedan ukus svog detinjstva, onaj koji vas podseća na rođendane, igru muzičke stolice, pregršt sjajnih sitnica u pernici i baku, onda je to definitivno Vasina torta. Za sve koji su odrastali kasnih osamdesetih i devedesetih, ova torta je sinonim za sve važne proslave. Ako nije bilo bogate kremaste poslastice pune oraha i čokolade, jednostavno – nije se ni dogodilo. Blogerka Milica Šumaković (@milinkuvar) sada nas je vratila u ovaj period svojim receptom za Vasinu tortu. Milin kuvar volimo zato što nam uvek pruža pregršt tips&tricks, pa čak i ako niste chef de cuisine lako možete napraviti kremastu, puterastu tortu koja se topi u ustima. Šta čekamo? Vreme je za pravljenje Vasine torte.

Kako se pravi Vasina torta?

Šta nam je potrebno od materijala da bi se napravila ova poslastica? Za koru je potrebno 5 belanaca, 75 g šećera, 5 žumanaca, 50 g mlevenih oraha (originalno bademi), 40 g rendane čokolade i 20 g brašna. Fil se sastoji od 125 ml mleka, 1 burbon vanilin šećera, 200 g mlevenih oraha, rendane kore 1 pomorandže i soka od 1 pomorandže, kao i 4 žumanaca, 60 g šećera, 80 g čokolade i 200 g omekšalog putera. Za šam od belanaca koriste se 4 belanca, 1 kašika soka od limuna, 200 g šećera i 150 ml vode. Kada to pripremite, prepustite se Milinom vođstvu.

Milin recept za Vasinu tortu

Rernu uključite na 180 stepeni a kalup za pečenje prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Belanca penasto umutite a zatim postepeno dodajte šećer sve vreme muteći. Kada su se belanca umutila u čvrst sneg dodajte jedno po jedno žumance i mutite da se žumanca i belanca sjedine, ali ne previše. Zatim, dodajte orahe, brašno i rendanu čokoladu pa špatulom izmešajte smesu da se sve sjedini. Izručite u pripremljen kalup i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 25 minuta a zatim izvadite iz rerne i ohladite koru. Nakon hlađenja uklonite papir za pečenje i ako je potrebno opsecite ivice. Mleko i burbon vanilin šećer zagrejte do ključanja pa time prelijte mlevene orahe i dobro promešajte. Kada su se orasi prohladili dodajte koricu i sok pomorandže pa sve lepo izmešajte i ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi. Žumanca i šećer mikserom umutite da poblede a zatim ih kuvajte na pari 10-ak minuta, dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu, izmešajte i ostavite da se fil ohladi do sobne temperature. Kada su sve komponente fila ohlađene, u odvojenoj posudi penasto umutite omekšali puter. Zatim, dodajte orahe i čokoladni fil pa dobro umutite mikserom da se sve sjedini. Stavite fil u frižider na 30 minuta da se malo stegne, kako bi vam filovanje bilo jednostavnije. Koru stavite na stalak za serviranje a zatim preko izručite fil i špatulom ga ravnomerno nanesite preko cele kore. Poravnajte površinu i stavite u frižider dok pripremate šam.

Milini saveti za savršen šam

Za pripremu šama šećer i vodu sipajte u šerpicu i kuvajte dok ne dostignu temperaturu od 116 stepeni. Na nekih 80-90 stepeni počnite sa mućenjem belanaca i limunovog soka. Kada je sirup dostigao 116 stepeni, tada bi i belanca trebalo da su postala čvrst sneg. Nastavite sa mućenjem belanaca i ujedno u tankom mlazu sipajte vrući sirup. Mutite dok se belanca ne ohlade na sobnu temepraturu, nekih 8-9 minuta. Pripremljen šam rasporedite preko torte i brenerom, ukoliko želite, pecnite tu i tamo, za još bogatiji ukus.

 

Foto: Instagram/@milinkuvar, Milica Šumaković

Recept: Milica Šumaković