Torta virtuoz by 24Kitchen

by | decembar 20, 2012

Za osnovu:

  • 2 belanca
  • 100 g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g krupno mlevenih ili celih lešnika

Testo za prekrivanje ivica :

  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 40 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 1 kesica vanilin šećera

Za dekoraciju belih ivica:

  • 10 g mekog maslaca
  • 10 g šećera
  • 10 g belanca
  • 10 g brašna

Prvi sloj – ganaš od čokolade:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g slatke pavlake
  • 200 g crne čokolade
  • 50 g fino mlevenih prženih oraha

Drugi sloj – krem od pomorandže:

  • 3 jaja
  • 1 žumance
  • ½ šoljice šećera
  • 1/3 šoljice soka od pomorandže
  • 125 g maslaca
  • rendana kora 1 pomorandže
  • 1 kesica vanilin šećera

Treći sloj – krem od kafe:

  • 2 žumanca
  • 100 ml slatke pavlake
  • 150 g svežeg mleka
  • 100 ml jake espreso kafe
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 7 kašika šećera
  • 20 g želatina

Četvrti sloj – krem rikota s vanilom:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 200 g rikote
  • 100 g kisele pavlake
  • 150 g šećera
  • 2 belanca
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 g želatina

Za glazuru:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 150 ml svežeg mleka
  • 10 g želatina

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Za osnovu umutite belanca u čvrsti sneg. Postepeno dodajte šećer i vanilu i nastavite da mutite dok ne nastanu tvrdi vrhovi.
2. Pažljivo dodajte brašno mešajući špatulom, a zatim dodajte lešnike.
3. Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 22-24 cm ili koliki je prečnik kalupa za tortu. Sipajte smesu od belanaca, lagano zagladite i oblikujte u krug.
4. Ispecite u već zagrejanoj rerni na 140 stepeni.
5. Sastojke za ukrašavanje mešajte dok ne nastane homogena smesa, zatim je stavite u kesu za dekorisanje sa tankim nastavkom. Sipajte po nacrtanom obliku na papiru za pečenje.
6. List stavite na pleh ili dasku i ostavite u zamrzivaču 20 minuta.
7. Za testo dobro umutite jaja sa šećerom i vanilom dok ne dobijete gusti krem.
8. Smesi od jaja dodajte prosejano brašno i kakao.
9. Izvadite ukrašeni list iz zamrzivača i po njemu špatulom razmažite testo od čokolade.
10. Pecite sve u zagrejanoj rerni 30 minuta na 170 stepeni i pazite da ne zagori.
11. Ohlađeno testo presecite na dve ili tri trake po dužini.
12. Za krem ganaš ugrejte pavlaku dok ne provri, dodajte čokoladu i orahe i mešajte dok ne nastane gladak krem.
13. Za krem od pomorandže u malu posudu stavite jaja, žumance i šećer. Kratko mutite žicom. Dodajte sok i koru od pomorandže, zatim maslac iseckan na komadiće.
14. Kuvajte krem na pari dok se ne zgusne. Potrebno je oko 15 minuta. Nije potrebno stalno mešati.
15. Nakon što se krem zgusne procedite ga da bi postao savršeno gladak. Ostavite da se ohladi.
16. Za krem od kafe umešajte šećer s brašnom i vanilom. Dodajte žumanca i sipajte malo mleka. Mešajte dok ne dobijete glatku kašu. Zatim sipajte preostalo mleko, kafu i pavlaku.
17. Kuvajte krem dok se ne zgusne na pari ili u posudi s neprijanjajućim dnom. Sklonite s vatre i u vruć krem sipajte želatin. Dobro promešajte, a zatim dodajte i ostala belanca.
18. Za krem s rikotom prvo umutite belanca u sneg. Dodajte pola šećera i nastavite još malo da mutite. Ostatak šećera i vanilu umutite u glatku smesu. Dodajte želatin koji ste rastopili na pari. Dobro promešajte i zatim dodajte umućena belanca.
19. Složite tortu – osnovu stavite u kalup za tortu i pritisnite. Na nju, po stranicama, stavite trake od testa.
20. Na osnovu sipajte ganaš. Kad se malo stegne, nanesite krem od pomorandže. Zatim sipajte krem od kafe i ostavite tortu 2 sata u frižideru da se stegne.
21. Kada se stegla, dodajte poslednji krem s rikotom. Dobro poravnajte i ostavite tortu da se dobro stegne pre nego nanesete glazuru.
22. Za glazuru pripremite mlečni napitak od kakaa. Dodajte maslac za sjaj i dok je vruće sipajte i želatin. Dobro promešajte. Ako ima grudvica od nerastopljenog želatina, jednostavno procedite. Ostavite da se ohladi i lagano zgusne.
23. Izvadite tortu iz kalupa. Prelijte je glazurom dok je u polutečnom stanju i ostavite da se razlije po ivicama. Možete je ostaviti s takvom glazurom.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: