Zašto smo zaboravili na šnenokle? Recept za desert detinjstva koji zaslužuje veliki povratak


U moru novih recepata i trendova koji se svakodnevno smenjuju na društvenim mrežama, neke poslastice kao da su tiho nestale iz naše svakodnevice. Šnenokle su upravo jedna od njih, desert koji su pravile naše bake (a koje smo mi u slast jeli), lagan, vazdušast i nežan, baš poput najlepših uspomena iz detinjstva. Nekada nezaobilazan na porodičnim okupljanjima i slavama, danas se retko viđa na trpezama, iako definitivno zaslužuje da mu se damo novu šansu. Jer, postoji nešto duboko umirujuće u jednostavnosti šnenokli: mleko, jaja, malo šećera i pažljivo strpljenje dok se snežni oblaci belanaca pretvaraju u mekanu čaroliju. U vremenu kada sve mora biti brzo i instant, šnenokle nas podsećaju da su najlepše stvari često i najtiše, ne nameću se, ne traže pažnju, ali ostaju urezane u sećanju. Vreme je da ih vratimo na mesto koje zaslužuju, jer osim što osvajaju ukusom, šnenokle nose i onu vrstu topline koja dolazi samo uz recepte s dušom.
Omiljeni slatkiš detinjstva
Ovaj recept s ljubavlju preuzimamo od talentovane food blogerke Slađane Sovilj (@sladje_od_sladje), čije objave već godinama inspirišu ljubitelje domaćih poslastica. Njena filozofija kuvanja pretočena je u jednostavan, ali veoma upečatljiv moto: Kreativni stvaralac slatke magije. I zaista, svaka njena slatka kreacija odiše toplinom doma, maštom i pažljivo biranim detaljima. Slađana nas neprestano podseća da kolači ne služe samo da nas zaslade, već i da nam pruže slatki momenat predaha. Zato, sledeći njen recept za šnenokle, ne pravimo samo desert, već i prostor za nežnost, sećanje i uživanje.
Recept za šnenokle
Sastojci:
5 jaja
1 l mleka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
2 kašike gustina
kakao za posipanje
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U 900 ml mleka dodajte šećer i vanilin šećer. Dok se mleko greje na šporetu, mutite belanca mikserom u čvrst sneg. Kada mleko proključa, kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite belanca i kuvajte ih u mleku po dva minuta sa svake strane. Vadite ih rupičastom kašikom i ostavite da se ohlade.Mleko sklonite sa vatre. Žumanca i gustin razmutite u preostalih 100 ml mleka, pa dodajte u kuvano mleko i vratite na vatru. Kuvajte nekoliko minuta dok ne dobijete krem srednje gustine. Prelijte žutu kremu preko ohlađenih oblaka od belanaca i pospite kakaom. Po želji, možete dodati i cimet ili komadiće čokolade. Prijatno!
Foto: Shutterstock, Instagram @sladje_od_sladje



