Lepljiva tofi torta by 24Kitchen
Sastojci:
- 25 ml vode
- 50 g šećera
- 90 g maslaca
- 275 g smeđeg šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 3 jaja
- 60 g oraha
- so
- 300 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 250 g urmi
- 400 ml vode
Za preliv od karamele:
- 150 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g maslaca
Način pripreme:
1. Skuvajte šećerni sirup od 25 ml vode i 50 g šećera. Čim šećer počne da se karamelizuje, sklonite sirup s vatre.
2. Mikserom ili kuhinjskim robotom umutite maslac sa smeđim šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaja jedno po jedno, dok smesa sve ne upije. Zatim dodajte 3 kašike šećernog sirupa (može se zameniti medom ili javorovim sirupom). Sameljite orahe i dodajte ih sa prstohvatom soli.
3. Isecite urme i uklonite koštice. Stavite ih u vrelu vodu i kuvajte dok ne omekšaju. Uklonite posudu s vatre i propasirajte smesu.
4. Pravougaonu posudu za pečenje kolača premažite uljem i pospite brašnom.
5. U smesu dodajte pire od urmi. Promešajte špatulom. Dodajte u već pripremljenu smesu brašna, praška za pecivo i promešajte. Sipajte smesu u posudu za pečenje. Pecite 45 minuta na 200 stepeni.
6. Za preliv karamelizujte šećer tako što prvo stavite malo šećera i čim počne da se topi dodajte još malo i pri kraju ostatak. U drugoj posudi ugrejte smesu zajedno s malo kafe, dok ne proključa. Karamelizovanom šećeru dodajte pavlaku. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Sklonite s vatre i dodajte komad maslaca. Promešajte i sos sipajte u šoljicu.
7. Izvadite kolač iz posude za pečenje pa ga stavite na poslužavnik i zatim prelijte sosom od karamele.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen