Gastro

Dunjin savršeni recept za feta saganaki podseća nas na more

by Hana Dunđerov

28.07.2025.
feta saganaki
feta saganaki

Upravo u ovo vreme, kada deo nas ne može da dočeka svoj odmor, a deo još uvek ne veruje da se vratio i da su obaveze već stigle, grčka jela su nam omiljena. Bliska nam, specifičnog ukusa, a najbolje od svega je to što donose sa sobom onu jedinstvenu morsku atnosferu. Upravo takav je feta saganaki sa medom. Slano, slatko, hrskavo, toplo. Sve u jednom zalogaju. Tako je Dunja, blogerka munjakuks i autor recepta za feta saganaki koji vam donosimo. Nismo odeleli jer, jednostavno, Dunjini recepti za grčka jela su – odlični!

Feta saganaki je tradicionalno grčko predjelo, stiglo do nas ravno sa grčkih ostrva. To su blokovi feta sira prženi u tiganju, najčešće uvaljani u brašno i susam i uz dosta meda, za kontrast ukusa. Rezultat je hrskava korica spolja i mekana, slana unutrašnjost sa izraženim mlečnim notama. Najbolje se služi toplo, kao meze uz čašu ouza ili belog vina. Priprema je brza i jednostavna, a nutritivno je ovakva feta bogata kalcijumom i proteinima. Ipak, oprez: sadrži više masti i soli, pa je treba konzumirati umereno.

Recept za feta saganaki:

Potrebno je:

  • 500g feta sira
  • oko 200g brašna
  • oko 200g susama
  • 2 jajeta
  • maslinovo ulje za prženje
  • 3 kašike meda za posipanje

Priprema feta saganakija:

Fetu isecite na komade, veličina po želji. Umočite svaki komad u brašno, pa u jaja, pa u susam, kao kada pohujete.

Kada završite, u dublji sud sipajte maslinovo ulje. Koliko ćete ulja koristiti zavisi od veličine posude, ali okvirno neka ulje bude dubljine jednog prsta. Zagrejte na srednjoj temperaturi i pržite minut do dva sa svake strane, da porumeni.

Na kraju stavite isprženu fetu na papirni ubrus kako bi se višak ulja iscedio, a onda prelijte sa dosta meda.

Prijatno!

Foto: Shutterstock, Instagram/@munjakuks