Torta Polifonija by 24Kitchen
Za testo od šargarepe i spanaća:
- 3 dobro kuvane šargarepe
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- 200 g spanaća
- 1 vezica mladog luka
- 1 vezica mladog belog luka
- 2 vezice peršuna
- 2 vezice mirođije
- 4 kašike brašna
- 3 belanca
- So i biber po želji
Za osnovno testo:
- 2 jaja
- 200 g svežeg sira ili rikote
- 200 g kisele pavlake
- 50 ml ulja
- 2 vezice mladog luka (samo zeleni deo)
- 2 vezice ruzmarina
- so i biber po želji
- 2 šoljice brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Za krem:
- 400 g kisele pavlake
- 250 g rikote
- 250 g ovčjeg sira iz salamure
- 2 češnja belog luka
- So po želji
Za rolnice:
- 100 g tanko iseckane šunke
- 100 g tost sira
- 5 kašika majoneza
- 50 g crnih maslina
- 1 kuvano jaje
Za ukrašavanje:
- 2 pakovanja topljenog sira
- 1 vezica peršuna
- sveže povrće po izboru
Način pripreme:
1. Na malo ulja dinstajte spanać, beli i crni luk, mirođiju i peršun. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Začinite solju i biberom.
2. Smesu ohladite i iscedite, a zatim pasirajte u glatki pire.
3. U drugoj posudi pasirajte šargarepe. Začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.
4. Šargarepama i spanaću dodajte po 2 kašike brašna. Svakoj smesi dodajte istu količinu umućenih belanaca. Pažljivo promešajte i obe smese sipajte u pleh, na papir za pečenje. Oblikujte krugove prečnika 22-24 cm.
5. Za osnovno testo pasirajte mladi sir dok ne postane gladak. Ako koristite rikotu onda nije potrebno. Dodajte jaja, ulje, pavlaku, luk i ruzmarin. Začinite solju i biberom. Na kraju dodajte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo. Testo podelite na dva dela i ispecite odvojeno kao dve kore. Nije potreban kalup.
6. Za osnovni krem pasirajte rikotu dok ne postane glatka, zajedno s ovčjim sirom i belim lukom. Dodajte pavlaku, mešajući kašikom i začinite solju.
7. Majonez promešajte s iseckanim maslinama i jajem. Smesom napunite šunku i listiće sira.
8. Filovanje: jednu ispečenu koru premažite osnovnim kremom. Zatim poređajte punjene rolnice. Ako želite, praznine napunite manjim komadićima rolnica. Ako vam je ostalo smese od majoneza i time premažite.
9. Rolnice pokrijte s dve kore, od šargarepe i spanaća. One će ostati u sredini torte i dati šarenilo i svežinu.
10. Sipajte preostali krem i preklopite drugom ispečenom korom. Čitavu tortu, po površini i ivicama, premažite topljenim sirom za mazanje.
11. Tortu ukrasite sitno iseckanim peršunom, a površinu ukrasite svojoj maštom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen