Torta Polifonija by 24Kitchen

by | januar 7, 2013

Za testo od šargarepe i spanaća:

  • 3 dobro kuvane šargarepe
  • 1 prstohvat muskatnog oraščića
  • 200 g spanaća
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 vezica mladog belog luka
  • 2 vezice peršuna
  • 2 vezice mirođije
  • 4 kašike brašna
  • 3 belanca
  • So i biber po želji

Za osnovno testo:

  • 2 jaja
  • 200 g svežeg sira ili rikote
  • 200 g kisele pavlake
  • 50 ml ulja
  • 2 vezice mladog luka (samo zeleni deo)
  • 2 vezice ruzmarina
  • so i biber po želji
  • 2 šoljice brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Za krem:

  • 400 g kisele pavlake
  • 250 g rikote
  • 250 g ovčjeg sira iz salamure
  • 2 češnja belog luka
  • So po želji

Za rolnice:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g tanko iseckane šunke
  • 100 g tost sira
  • 5 kašika majoneza
  • 50 g crnih maslina
  • 1 kuvano jaje

Za ukrašavanje:

  • 2 pakovanja topljenog sira
  • 1 vezica peršuna
  • sveže povrće po izboru

Način pripreme:

1. Na malo ulja dinstajte spanać, beli i crni luk, mirođiju i peršun. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Začinite solju i biberom.
2. Smesu ohladite i iscedite, a zatim pasirajte u glatki pire.
3. U drugoj posudi pasirajte šargarepe. Začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.
4. Šargarepama i spanaću dodajte po 2 kašike brašna. Svakoj smesi dodajte istu količinu umućenih belanaca. Pažljivo promešajte i obe smese sipajte u pleh, na papir za pečenje. Oblikujte krugove prečnika 22-24 cm.
5. Za osnovno testo pasirajte mladi sir dok ne postane gladak. Ako koristite rikotu onda nije potrebno. Dodajte jaja, ulje, pavlaku, luk i ruzmarin. Začinite solju i biberom. Na kraju dodajte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo. Testo podelite na dva dela i ispecite odvojeno kao dve kore. Nije potreban kalup.
6. Za osnovni krem pasirajte rikotu dok ne postane glatka, zajedno s ovčjim sirom i belim lukom. Dodajte pavlaku, mešajući kašikom i začinite solju.
7. Majonez promešajte s iseckanim maslinama i jajem. Smesom napunite šunku i listiće sira.
8. Filovanje: jednu ispečenu koru premažite osnovnim kremom. Zatim poređajte punjene rolnice. Ako želite, praznine napunite manjim komadićima rolnica. Ako vam je ostalo smese od majoneza i time premažite.
9. Rolnice pokrijte s dve kore, od šargarepe i spanaća. One će ostati u sredini torte i dati šarenilo i svežinu.
10. Sipajte preostali krem i preklopite drugom ispečenom korom. Čitavu tortu, po površini i ivicama, premažite topljenim sirom za mazanje.
11. Tortu ukrasite sitno iseckanim peršunom, a površinu ukrasite svojoj maštom.

Članak se nastavlja posle reklama

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: