Gastro

Kako da pripremite domaći kuvani paradajz – imamo proveren recept!

by Hana Dunđerov

02.09.2025.
Izbor i priprema paradajza za kuvanje

Vreme je za paradajz sok! Nakon što smo provele leto kao tomatto girl i već počele da gledamo tomato cream komade za jesen 2025, septembar je baš pravo vreme da grad zamenimo vikendicom. Redakcija L&Z je upravo to i učinila i rešila da napravi domaći kuvani paradajz sok. Ovaj sok bogat je likopenom, antioksidansom koji se bori protiv starenja i smanjuje holesterol i samo jedna velika čaša dovoljna je da vam pomogne u regulaciji kilograma i varenja. Vitamin C, kalijum, folati, vitamin K… lista nutritijenata se samo nastavlja. A ukus? Vraća u detinjstvo. Znamo, mnogi imaju predrasude i priprema paradajz soka ih asocira na bakin način, odnosno sate čišćenja, ogromne oranije i još duže varjače, ali znajte: davno prošlo vreme! Ova zimnica se priprema vrlo, vrlo jednostavno.

Odabir paradajza za kuvanje

Kao i svaki put, priprema zimnice počinje odabirom kvalitetnog povrća. Birajte paradajz koji je zreo, bez zelenih delova, mesnat i čvrst (ali ne tvrd). Izbegavajte paradajz koji je oštećen ili natruo. Računajte da ćete od jednog kilograma paradajza dobiti 400 do 500 mililitara paradajz soka, nakon što završite sa čišćenjem i ukuvavanjem, pa tome prilagodite količinu povrća koju kupujete. Tradicionalni recepti za pripremu paradajz soka obično podrazumevaju dodavanje nekoliko glavica crnog luka, celera i šargarepe kako bi se poboljšao ukus paradajza. Nije obavezno! Sami birate povrće koje ćete dodati vašem paradajz soku tokom kuvanja kako bi ste pojačali ne samo ukus, nego i nutritijente. Volele ste bakin paradajz? Onda, na 5 kilograma paradajza, koristite jedan celer i dve glavice crnog luka. Još jedna važna napomena: mesnatiji paradajz, poput šljivara, znači gušći sok. Sočniji paradajz kao što je jabučar znači veću količinu soka – izaberite same.

Izbor i priprema paradajza za kuvanje
@sorshi_world

Priprema paradajza za kuvanje

Paradajz najpre operite u hladnoj vodi. Ukoliko želite da se uverite da su sve nečistoće i bakterije uklonjene, u vodu u kojoj perete povrće ubaciti sirće. Jedna kašika sirćeta na litar vode. Nakon pranja, trebalo bi da uklonite koru sa paradajza, kako biste lakše koristili blender ili sokovnik. Ovaj korak možete preskočiti ukoliko imate kvalitetnu mašinu za mlevenje – ona će sama odraditi ovaj korak. Da biste uklonili koru, paradajz stavite u ključalu vodu na 30 do 60 sekundi, a zatim ga odmah prebacite u hladnu vodu sa ledom ili pod mlaz hladne vode. Kora će se tada vrlo lako ljuštiti. Nakon toga, paradajz isecite na polovine ili četvrtine i uklonite tvrdi deo oko peteljke. Po želji, možete odstraniti i semenke, mada to nije obavezno, ali sok će tako biti lepše teksture. Zatim paradajz pasirajte ili sameljite. Najefikasnije je da koristite mašinu za pasiranje, ali ako nemate takvu mašinu, možete upotrebiti ručnu mašinu za meso sa dodatkom za sok, blender ili štapni mikser. Sada ste spremni za kuvanje paradajza.

Paradajz sok bez konzervansa

U dobijeni sok najpre ćete dodati začine. Na pet kilograma povrća, preporučuje se kašika soli i dve kašike šećera, a ako vam prija, možete ubaciti i sitno iseckani crni luk, ljute papričice ili celer po ukusu. Od začina, često se koriste i origano, lovorov list, kao i beli luk. U kojoj količini? Na pet kilograma povrća, predviđeno je oko 3 grama origana, 5 – 6 listova lovora i pola kašikice bibera, ali ovo su tek preporuke, sledite lični ukus. Ako ste početnik, dodajte začine postepeno, dok ne postignete željeni ukus. Ukoliko želite da izbegnete upotrebu šećera, tada pre kuvanja dodajte jednu kašikicu soka od narandže da ubijete kiselost paradajza.

Kuvajte svo povrće zajedno, najpre dok sok ne provri. Nakon toga, dužina kuvanja zavisi od gustine soka koju želite da postignete, ali i vaše želje da očuvate nutritivnu vrednost. Da bi se paradajz smatrao ukuvanim neophodno je da, nakon što proključa, bude kuvan još najmanje 10 do 15 minuta. Što ga duže kuvate, može duže da stoji, ali mu je nutritivna vrednost sve manja. U međuvremenu, dok se sok kuva, flaše koje ste prethodno oprali, zagrejte u rerni na 100 °C. Gotov sok se sipa vruć u vruće flaše. Preko čepa stavite parče celofana, zategnite gumicom i stavite poklopac. Flaše urolajte u peškir ili ćebence i ostavite da stoje tako 24 sata, kako bi se postepeno ohladile. Ovako pripremljen paradajz sok bez konzervansa ne mora da se čuva u frižideru!

Kuvanje paradajza, recept
@sorshi_world

Paradajz sok sa konzervansom

Nakon što ste pripremili paradajz za kuvanje, u prerađenu masu dodajte celer, peršunov list i tri čena belog luka. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok se količina ne smanji za otprilike 2-3 centimetra –  to traje oko sat vremena. Povremeno mešajte i nemojte pojačavati temperaturu da sok ne zagori. Kada luk i celer omekšaju, izblendirajte ih i vratite u smesu da se ukuvaju. Posle sat kuvanja, dodajte so i konzervans, dobro promešajte i kuvajte još 5 – 10 minuta. Dok je sok još vruć, sipajte ga u sterilne flaše, dobro zatvorite i umotajte ih u ćebe. Ostavite da se polako hlade na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljen sok može da traje i do dve godine.

Foto: Instagram/@sorshi_world