Lađe od endivije s mlevenim mesom by 24Kitchen
Sastojci:
- 1 glavinca luka
- 1 čen belog luka
- 350 g mlevenog mesa (mešanog junećeg i svinjskog)
- 50 g suncekretovih semenki
- 1 jaje
- 30 g prezli
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 1/2kačičice kima u prahu
- 1/2 kašičice kardamona u prahu
- so i crni biber
- 1 tikvica
- 8 čeri paradajza
- 8 glavica endivije (manje)
- maslinovo ulje
Za kus-kus
- 300 ml bujona od povrća
- 200 g kus-kusa
- 2 stabljike mente
- 2 stabljike korijandera
- 1 veza peršuna
- 1 limun
- 100 ml maslinovog ulja
- crni biber
Način pripreme:
1. U posudi promešajte mleveno meso sa sitno iseckanim lukom i belim lukom, prezlama, jajem i suncokretovim semenkama.
2. Prepolovite glavice endivije (vrsta zelene salate). Pomoću noža za sir oblikujte tanke trake tikvice.
3. Mleveno meso stavitena endiviju i prekrijte trakom od tikvice. Zabodite čačkalicu i na vrh stavite čeri paradajz.
4. Lađe stavite u namašćenu posudu i pecite na 180 stepeni 20 minuta.
5. Kus-kus prelijte toplim bujonom ili vodom i ostavite da stoji 10 minuta. Sitno isecite zelene začine.
6. Kus-kus promešajte viljuškom i dodajte začine, sok od ½ limuna, maslinovo ulje i mleveni crni biber.
7. Polsužite lađe od endivije, ali prethodno uklonite čačkalice, uz kus-kus i sos od kuselog mleka sa malo maslinovog ulja.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen