Gastro

Zdravo, ukusno i spremno preko noći: Overnight ovsene pahuljice sa jabukama, cimetom i javorovim sirupom

by Lepota&Zdravlje

27.09.2025.
Ovsene pahuljice sa jabukama, cimetom i javorovim sirupom
Ovsene pahuljice sa jabukama, cimetom i javorovim sirupom recept

Ako tražite doručak koji je istovremeno hranljiv, ukusan i praktičan, ne tražite dalje Maple Cinnamon Apple Overnight Oats je recept koji će vam promeniti jutarnju rutinu. Ova verzija popularnih overnight oats dolazi iz kuhinje savetnice za zdravo mršavljenje žena čije recepte obožavamo a koja stoji iza Instagram naloga @nourishwithrosa_ i @thenourishapp_. Ovaj recept koji kombinuje kremastu teksturu, miris cimeta i slatkoću pečenih jabuka sa blagim hrskavim orasima će vas ugrejati u jesenjim danima. A najbolje od svega? Priprema se uveče (zbog čega je i dobrio naziv overnight) i čeka vas spreman narednog jutra.

Overnight ovsene pahuljice sa jabukama, cimetom i javorovim sirupom

Sastojci za overnight ovsene pahuljice sa jabukama, cimetom i javorovim sirupom:

  • 20 g ovsenih pahuljica
  • 5 g chia semenki
  • 80 ml mleka po izboru (biljno ili kravlje)
  • 180 g grčkog jogurta sa 0% masti
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica javorovog sirupa
  • 2–3 iseckana oraha

Zapečene jabuke:

  • 1 veća jabuka (iseckana na kockice)
  • 1 supena kašika javorovog sirupa
  • 2–3 kašičice cimeta
  • 1–2 supene kašike vode (dodaju se na pola pečenja)

Priprema:

Prvo pripremite overnight ovsene pahuljice. U teglici ili činiji pomešajte ovsene pahuljice, chia semenke, mleko (biljno ili kravlje), grčki jogurt, cimet i javorov sirup. Dobro promešajte da se sve sjedini i ostavite preko noći u frižideru.

Sutradan ujutru spremite jabuke kako bi bile sveže i tople. Iseckajte jabuke na kockice, stavite ih u pleh za pečenje, zatim pospite cimetom i javorovim sirupom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta (dok se spremate za posao). Na polovini pečenja izvadite pleh, dodajte 1–2 kašike vode, promešajte i vratite u rernu da završi karamelizaciju. Jabuke će postati mekane, mirisne i bogatog ukusa. Kada su jabuke malo ohlađene, dodajte ih na vrh overnight ovsene kaše i dodajte iseckane orahe.

Ceo postupak step by step čeka vas u videu ispod. A ukoliko volite jabuke i u portazi ste za proverenim receptima, obratite pažnju i na recepte za lenju pitu, francuski tart i sočnu američku pitu.

Foto: Shutterstock, Pexels Annie Spratt, Instagram @nourishwithrosa_, @thenourishapp_