Torta Dendi by 24Kitchen
Za marcipan:
- 150 g oljuštenih badema
- 150 g šećera u prahu
- 1 belance
Za fil:
- 400 g suvog grožđa
- 100 ml ruma
- 200 ml vruće vode
- 140 g kandiranih korica Iimuna
- 80 g oljuštenih badema
- 250 g mekog maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 350 g brašna
- 100 g oljuštenih badema
- 100 g marmalade od kajsija
Način pripreme:
1. Natopite suvo grožđe u rum i vruću vodu na jedan sat.
2. Bademe za marcipan sameljite u blenderu. Dodajte šećer u prahu i ponovo uključite blender. Na kraju dodajte belance u tečnom obliku, pa dodajte male hladne vode. Izdvojte 50 g marcipana.
3. Ostatak marcipana stavite u činiju zajedno sa šećerom u prahu i maslacem, umutite ih mikserom. Odvojeno pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Isecite kandirane korice Iimuna na male kockice. Ocedite suvo grožđe, ali sačuvajte male tečnosti.
4. Dodajte jaja jedno po jedno u umućenu smesu. Nakon toga dodajte i brašno sa praškom za pecivo i nastavite da mutite. Dodajte suvo grožđe i kandirane korice i ručno promešajte. lseckajte oljuštene bademe, pa dodajte i njih.
5. Dobro namastite kalup za tortu (24 cm) sa pokretnim dnom. Isecite od papira za pečenje krug za dno i postavite ga. Isecite i traku za ivicu, koja bi trebalo da izlazi malo van kalupa. Sipajte mešavinu za tortu i poravnajte je. Ravnomerno poređajte u krug oljuštene bademe. Pecite tortu na 160 stepeni dva sata, a nakon prvog sata proverite čačkalicom.
6. U šerpici zagrejte marmeladu od kajsija sa ostatkom tečnosti u kojoj je bilo suvo grožđe. Četkicom nanesite sirup po ivici torte, a nakon toga i odozgo.
7. Razvucite rukama odvojeni marcipan u dugu tanku kiflu. Dodajte šećer u prahu ako je potrebno. Spajalicom ili sl. napravite udubljenja po rubu marcipana. Marcipanom oivičite osnovu torte.
8. Poslužite tanko parče torte uz čašu poslepodnevnog čaja.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen