Ako ste ikada poželeli da pojedete cimet rolnice za doručak bez griže savesti, ovo je recept za vas


U redu je s vremena na vreme priuštiti sebi cheat day i uživati u nečemu što nas poput klasičnih cimet rolnica podseća na detinjstvo. Ali, ako možemo da napravimo omiljeni slatkiš na način koji je zdraviji, hranljiviji i jednako ukusan – zašto ne bismo to uradili? Ova verzija čuvenog deserta, cinnamon rolls-a, napravljena je od celovitih, hranljivih sastojaka koji će vas zasititi, a ne opteretiti. Umesto belog brašna i rafinisanog šećera, koristimo ovseno brašno (po čemu se i dobile naziv Cinnamon Roll Baked Oats), javorov sirup i bademov puter. Rolnice se peku, ne prže se, i dolaze sa nežnom, kremastom glazurom od grčkog jogurta koja savršeno zaokružuje ceo doživljaj. Idealne su za doručak, užinu ili zdraviji desert. A ono što je možda i najbolje – jednostavne su za pripremu.
Cimet rolnice bez pšeničnog brašna
Sastojci za cimet rolnice bez pšeničnog brašna
Suva smesa:
- 2 šolje ovsenog brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Mokra smesa:
- 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog)
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje bademovog putera
Cinnamon nadev:
- 2 kašike cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje bademovog putera
- 1 kašika kokosovog ulja (otopljenog)
Glazura od grčkog jogurta:
- 1 šolja grčkog jogurta (nezaslađenog, po mogućstvu punomasnog)
- 2 kašike javorovog sirupa
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175 °C i pripremite pleh ili vatrostalnu posudu (podmažite je ili obložite papirom za pečenje).
- U većoj činiji pomešajte suve sastojke: ovseno brašno, cimet, prašak za pecivo i so.
- U drugoj činiji sjedinite otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, bademov puter i vanilu.
- Spojite mokre i suve sastojke, pa umesite meko testo.
- Na blago pobrašnjenoj površini razvucite testo u pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Sastojke za nadev pomešajte u pastu, pa je ravnomerno rasporedite po testu.
- Pažljivo urolajte testo po dužoj strani, a zatim ga isecite na 6–8 jednakih delova.
- Poređajte rolnice u pripremljeni pleh. Po želji, možete ih blago premazati dodatnim javorovim sirupom.
- Pecite 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ivice ne postanu hrskave.
- Dok se rolnice hlade, pripremite glazuru: pomešajte grčki jogurt sa javorovim sirupom.
- Prelijte preko prohlađenih rolnica i poslužite.
Ceo video postpak, čeka vas u nastavku.
Foto: NastyaSensei Pexels, Instagram @entirelyemmy


