Torta Rizling by 24Kitchen

by | januar 20, 2013

Za kore:

  • 150 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 75 g rendanih badema
  • 3 supene kašike svežeg mleka
  • 1 žumance
  • 100 g maslaca
  • 75 g šećara

Za fil:

  • 11 g želatina
  • 4 žumanca
  • 160 g šećera
  • 375 ml vina Rizling
  • 1 limun
  • 1 pomorandža
  • 250 ml slatke pavlake
  • Za ukras:
  • 100 g bele čokolade
  • 3 supene kašike ulja
  • 1 mali grozd belog grožđa

Način pripreme:

1. U blenderu sameljite bademe, kakao i pola brašna. Pospite na dasku. Dodajte ostatak brašna i promešajte. Napravite malo udubljenje i u njega stavite maslac, šećer, žumance i mleko.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Čim oblikujete testo u Ioptu, spljeskajte ga i uvijte u providnu foliju. Ostavite u frižideru jedan sat.

3. Razvijte testo (ne mnogo tanko) i dodajte brašno po potrebi. Testo se teško razvija, naročito na početku, zato ga dobro pritiskajte. lsecite modlom krug prečnika 20 cm. Ostatak testa ponovo razvijte i isecite jos jedan krug. Stavite obe kore u pleh prekriven papirom za pečenje i pecite ih 15 minuta na 180 stepeni.

4. Za mus potopite želatin u hladnu vodu. Rukom umutite žumanca sa šećerom i pola vina. Prespite smesu u šerpicu i dodajte ostatak vina. Stavite na laganu vatru i mešajte dok se smesa ne zgusne (na temperaturi oko 80 stepeni). Dodajte narendanu koru Iimuna i sok od pomorandže.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pomerite sa vatre smesu i prebacite je u činiju. Stavite činiju iznad druge činije pune vode sa Iedom.

6. U želatin smesu dodajte prethodno Iagano umućenu pavlaku, koja je stajala u frižideru. Promešajte.

Članak se nastavlja posle reklama

7. U plitak pleh, prekriven papirom za pečenje postavite modlu. Sa unutrašnje strane stavite foliju ili obilno namažite uljem. Postavite jednu ispečenu koru. Preko nje sipajte mus. Stavite tortu u frižider da se krem stegne.

8. lzvadite tortu i izvucite je iz modle. Odstranite foliju. Drugu koru isecite na osam trouglova i poređajte ih odozgo. Pospite šećerom u prahu.

9. Za ukrašavanje rastopite belu čokoladu na pari, dodajte i ulje. Mešajte. Potopite grozd u belu čokoladu dok je topla i ostavite da se osuši. Stavite ga na sredinu torte.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: